mamaplus

Vocea mamei îl ajută pe copilul născut prematur să se recupereze mai repede

-
//
29.11.2021

Copiii născuți prematur pare că simt mai puțină durere în timpul procedurilor medicale la care sunt supuși dacă mamele lor le vorbesc pe durata tratamentului, au descoperit cercetătorii elvețieni, scrie The Guardian. Bebelușii care se nasc înainte de vreme trebuie să petreacă mult timp în unitățile de terapie intensivă pentru nou-născuți și în cele mai multe dintre cazuri trebuie să fie supuși unor proceduri clinice deloc plăcute. De asemenea, nașterea prematură conduce și la o separare de lungă durată între copil și părinții săi.

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Geneva arată că sunetul vocii mamelor lor pare să diminueze durerea resimtiță de micuți în timpul tratamentelor pe care le primesc.

Medicul Manuel Filippa a explicat că această descoperire nu doar că-I va ajuta pe părinți să înțeleagă ce rol important au în procesul de îngrijire intensivă a prematurilor, ci va veni și în beneficiul micuților.

„Încercăm să găsim metode non-farmaceutice pentru a diminua durerea resimțită de acești copilași”, a explicat medicul.

Experții s-au concentrat pe puterea vocii materne, pentru că părinții nu-și pot ține copiii în brațe cât timp aceștia sunt la terapie intensive și în incubator, însă vocea poate fi un vector important de transmitere a emoției.

20 de copilași au fost incluși în cercetare, iar nivelul lor de durere a fost măsurat în timpul unei procedure de recoltare a sângelui pentru analize, prin monitorizarea expresiei faciale, a ritmului cardiac și a nivelului de oxigen. Acești parametri au fost măsurați în trei situații: atunci când mamele le vorbeau micuților, atunci când mamele le cântau micuților și atunci când mamele nu erau prezente.

Rezultatele au arătat că nivelul de durere în cazul bebelușilor a scăzut de la 4.5 la 3 atunci când mamele le vorbeau micuților.

Deși este nevoie de cercetări suplimentare și un număr mai mare de copii născuți prematur analizați, aceste prime rezultate sunt încurajatoare pentru medicii pediatri, întrucât pot deschide calea către identificarea unor terapii non-medicamentoase care să-I ajute pe bebelușii născuți prematur să treacă mai ușor prin perioada critică a vieții lor.