Primele luni alături de bebelușul nou-născut necesită multe cunoștințe și răbdare din partea proaspetelor mămici. Chiar dacă nu este nevoie să le știi pe toate, unele lucruri elementare, precum este igiena nasului bebelușului, sunt de un real folos. Medicul ORL Oana Iosif oferă în continuare toate informațiile necesare, pentru un bebeluș fericit și o mamă liniștită.
Pentru menținerea sănătății mucoasei nazale, a căilor aeriene respiratorii, a urechilor se impune asigurarea unei bune igiene a foselor nazale. Se recomandă suflarea periodică și eficientă a nasului; se mai pot folosi, atât soluțiile cât și spray-urile cu saline izotone (ser fiziologic concentrație NaCl 0,9%). Aceste soluții folosesc la spălarea secrețiilor nazale aflate în exces, îndepărtează microbii, particulele de praf, alergenii, asigurând o mucoasă nazală curată. Astfel curățată se va asigura calitatea „preparării aerului“ necesar organismului și un efect maxim pentru eventualele soluții sau spray-uri decongestionante nazale prescrise de medicul specialist – ele vor acționa pe toată suprafața mucoasei nazale, și nu pe secrețiile care stagnează în nas.
Curățarea nasului la copilul sub 3 luni
La copilul mic se preferă toaletarea foselor nazale cu soluție salină izotonă – ser fiziologic 0,9%. În acest scop, copilul va sta cu capul pe spate sau întins în pat și i se vor administra câte două-trei picături de ser fiziologic în fiecare nară. O manevră utilă este efectuarea toaletării foselor nazale înainte de masă; la câteva minute după ce i se administrează picăturile nazale copilul va fi alăptat (biberon, sân).
O asftel de toaletare efectuată de până la trei ori pe zi asigură, în perioadele în care sugarul are nasul mai înfundat, o respirație nazală mai bună, în cazul în care secrețiile nazale sunt abundente se pot aspira de la nivelul foselor nazale cu pompița cu vârful de silicon moale (cu grijă pentru a nu provoca leziuni ale mucoasei; pompița este disponibilă în farmacii).
Curățarea nasului la copilul de peste 3 luni
Se preferă toaletarea nasului cu soluție salină de spray nazal („apa de mare“ – soluție de ser fiziologic 0,9%). Pentru aceasta, copilul va sta în șezut sau în picioare, cu capul ușor aplecat înainte (în cazul în care spray-ul conține gaz propulsor) sau întins pe pat (în cazul spray-urilor fără gaz); se poziționează pulverizatorul într-o nară și se apasă ferm, pulverizând paralel cu orizontală, către spatele nasului, paralel cu cerul gurii timp de două-trei secunde; apoi la fel la cealaltă nară. Se poate folosi și soluția salină de ser fiziologic – câteva picături în fiecare nară. După câteva minute i se va solicita să sufle bine nasul câte o nară, pe rând; în cazul copiilor care nu stiu să sufle nasul și care încă se alimentează la biberon se preferă toaletarea nasului înainte de masă.
Sfaturi utile pentru părinți
În timpul episoadelor acute de obstrucție nazală se recomandă toaletarea de cel puțin trei ori pe zi a nasului cu „apa de mare“. Este bine ca și în afara perioadelor în care copilul suferă de o obstrucție nazală acută, părintele să-l pună să-și sufle bine nasul înainte de culcare, iar în cazul în care nu este mulțumit de rezultat să curețe nasul. Astfel evităm apariția majorității complicațiilor nazale și otice. În cazul în care nu se reușește asigurarea unei respirații nazale bune, părintele este sfătuit să prezinte copilul la medicul specialist pediatru sau ORL-ist.