mamaplus

Un expert în pediatrie dezvăluie cinci secrete pentru adormirea bebelușului

-
//
28.04.2022

Dacă bebelușul tău are probleme cu somnul, ar fi bine să încerci mai întâi să folosești câte unul din aceste aceste sfaturi timp de două-trei zile, apoi faci o schimbare suplimentară la fiecare câteva zile până când obții o rutină care va ajuta bebelușul să doarmă. Recomandările sunt oferite de către dr. Manon Brook, spcialistă în somnul bebelușilor din Țările de Jos. Haideți să vedem despre ce reguli este vorba.

Setează o oră de culcare și păstreaz-o ca pe o regulă fermă

Toate ființele umane au ceas biologic, cunoscut și sub numele de ritm circadian, care ajută la menținerea somnului în ritmul său natural. Bebelușul va începe să își dezvolte acest ritm circadian în jurul vârstei de 12 săptămâni, dar până atunci va avea nevoie de susținerea și ajutorul tău. 

Așadar, încearcă să-ți așezi bebelușul la somn în pătuț la aceeași oră, astfel încât să devină obosit ți pregătit de somn noaptea, în mod constant.

Deconectează toate gadgeturile

Închide laptopul, tableta, televizorul și smartphone-ul dacă acestea se află în aceeași cameră cu bebelușul tău. Acest lucru ar trebui făcut cu 30 până la 60 de minute înainte de culcare.

"Tehnologia se deconectează cu un buton sau un un comutator, dar creierul nu este o mașină și are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru faza de somn.", spune Dr. Brook. Cu alte cuvinte, este dificil pentru un bebeluș să treacă direct de la jocul cu o jucărie captivantă, strălucitoare, puternică, la un somn calm. De asemenea, ecranele emit multă lumină. Orice lumină puternică, în special cea emisă de ecrane, numită lumină albastră - poate stimula excesiv creierul.

Fă lumina mai slabă

Melatonina, un hormon creat de glanda pineală din creier, care ajută ciclurile obișnuite de somn și trezire, începe să crească seara, după apusul soarelui și tinde să rămână ridicat toată noaptea, în timp ce se întunecă. După răsărit, începe să scadă, când este timpul să te trezești.

Dar dacă aveți lumini puternice în casă până la miezul nopții, inclusiv lumina de la dispozitivele electronice, acestea pot perturba producția de melatonină. Așadar, încercați să pregatiti o lumina slabă în camera de culacare a bebelușului. O lumină difuză și blândă va ajuta la declanșarea producerii de melatonină în corpul bebelușului și va acționa, de asemenea, ca un indiciu vizual, astfel încât copilul tău știe că este timpul să facă nani.

Fă-i un masaj blând bebelușului

Dacă ți s-a facut vreodată un masaj profesionist, atunci știi cum să te relaxezi. Dar când vine vorba de bebelușul tău, masajul poate avea și beneficii suplimentare.Cu mișcări blânde și circulare, masează ușor corpul copilului evitând fața și mâinile, ceea ce va ajuta la calmarea lui înainte de somn.

Pune bebelușul în pătuț cât este încă treaz

"Bebelușii se trezesc dupa fiecare oră de somn, acesta fiind un ciclul de somn normal pentru ei. Unul dintre motivele pentru care unii bebeluși NU dorm în timpul nopții este că NU au învățat să adoarmă la culcare - și să se re-adormă singuri în timpul nopții", spune dr. Brook. 

Așadar, dacă înveți bebelușul tău să adoarmă legănat sau să adoarmă la sân - asta inseamna că va trebui să faci asta după fiecare oră de somn iar pe măsură ce bebe crește, acest obicei va deveni o regulă pentru ei - foarte greu de schimbat.