mamaplus

Un bebeluș a fost operat în uter, când mama avea 24 de săptămâni de sarcină

-
//
16.03.2020

Operația intrauterină este o adevărată revelație în lumea medicală. Mulțumită acestor tipuri de intervenții chirurgicale, mulți bebeluși primesc o a doua șansă la viață, încă de dinainte de a se naște. În luna decembrie a anului trecut, la București a avut loc o intervenție chirurgicală realizată asupra fătului, în timp ce se afla încă în uter și care a reușit să-i salveze viața. În urmă cu câțiva ani, astfel de intervenții ar fi părut fantastice, iar astăzi, ele sunt o realitate.

Mama copilului a primit un verdict crunt în timpul sarcinii: meningocel, o formă de spină bifidă. Medicii i-au explicat apoi că afecțiunea este un defect congenital al coloanei vertebrale care afectează viitorul sistem nervos al copilului: paralizie, deficit de atenție, complicații renale.

Dacă nu se intervenea la timp cu operația intrauterină, primele efecte negative și-ar fi făcut simțite prezența imediat după naștere.

Ziua de 1 Decembrie vă rămâne o zi de sărbătoare pentru o familie din București. O zi în care bebelușul familiei s-a dovedit a fi un învingător și, cu ajutorul unei operații, a reușit să se nască sănătos.

Micuțul Oscar a fost operat când mama avea 24 de săptămâni de sarcină. După 8 săptămâni de la repararea defectului spinal, Oscar a venit pe lume la 33 de săptămâni. A avut 2520 de grame, fără complicații și fără afectare nervoasă imediată. „Nu-mi venea să cred că este așa grăsuț și voinic”, a povestit mama bebelușului.

Medicul primar ginecolog a fost chiar și el surprins de rezultatul final: „Nu se vede nicio diferenţa între el şi un copil care nu a avut nicio afecțiune”, a spus el după operația intrauterină.

Dacă nu se intervenea la timp cu operația intrauterină, primele efecte negative și-ar fi făcut simțite prezența imediat după naștere.

mamaplus

Există numeroase riscuri și în cazul acestor operații intrauterine. Atât pentru mamă, cât și pentru făt. Din cauza intervenției, cei mai mulți dintre copiii operați intrauterin se nasc prematur.

„Tot timpul micuțul a tras către viaţă cumva şi mi se părea că merită șansa asta. O să-i arătăm când se face mare şi filmuletul să știe câta lume a contribuit şi a vrut ca el să aibă o viață cât mai bună, încă din burtică”, mai spune emoționată mama copilului.