Aproximativ 10% din copiii până la 10 ani suferă de dermatită atopică. În cele mai multe cazuri, afecțiunea este genetică. Iritată și foarte uscată, pielea copilului care suferă de dermatită se poate infecta foarte ușor, fiind foarte expusă microbilor. Prin urmare, cea mai bună metodă de a acționa împotriva dermatitei atopice la bebeluși este prevenirea acesteia. În continuare îți prezentăm 15 pași esențiali pentru a preveni apariția dermatitei atopice la copii.

Cum poți preveni dermatita?

1. Igiena zilnică și atenția sunt primordiale. Baia zilnică de 5-10 minute cu apă călduță îl va ajuta pe bebeluș să se destindă. Totodată, este și ocazia ideală pentru a scăpa de scuame (focar de infecție) și de microbii prezenți la suprafața pielii (Stafilococul auriu).

2. Uită de săpunurile obișnuite și optează pentru produsele antiseptice pe bază de zinc.

3. După baie, ștergerea se face prin tamponare, niciodată prin frecare, cu ajutorul unui prosop din bumbac. Apoi, aplică pe pielea bebelușului creme emoliente pe bază de acid gamma-linolenic.

4. Băi dese, de scurtă durată, fără săruri.

5. Haine moi, din bumbac, pentru a nu zgâria pielea. Puloverele de lână sunt de evitat.

6. Cei mai potriviți pantofi sunt cei de piele.

7. La spălarea hainelor, nu pune prea mult detergent. O cantitate mai mare de detergent nu înseamnă haine mai curate. Este de preferat detergentul lichid.

8. După spălare, clătește de două ori hainele copilului.

9. Balsamul nu este indicat pentru hainele copilului care suferă de dermatită atopică, întrucât irită pielea.

10. Este bine să calci de fiecare dată hainele, pentru dezinfectare.

11. Când faci curățenie, nu folosi niciodată mătura. Aspiratorul rămâne cel mai bun aparat electrocasnic când vine vorba de curățenie. Dacă ai animale, asigură-te că acestea nu au acces în camerele în care stă copilul, întrucât este foarte posibil ca acesta să fie alergic la părul de câine sau de pisică, de exemplu.

12. Iarna, în special, există pericolul unui aer prea uscat în încăpere. Umidificatorul este o soluție potrivită pentru camera în care copilul petrece mai mult timp.

13. Deodorantul de cameră nu este cea mai bună alegere, în special cel foarte parfumat.

14. Expunerea moderată la soare ajută pielea copilașului care suferă de dermatită, cu condiția să nu fie exagerată sau la ore nepotrivite.

15. Cu toate că nu există interdicții cu privire la consumul anumitor alimente, unele produse pot să nu fie tolerate de copilul tău. În timp, le vei descoperi și vei ști să le eviți. În general, fructele exotice nu sunt cea mai bună alegere (kiwi, papaya), cum nu sunt nici fructele cu coajă.