Fiecare mămică ar confirma faptul că primele luni din viața copilului sunt o adevărată provocare, iar unele afecțiuni ale nou-născutului îți pot da mari bătăi de cap. Una dintre ele și cea mai frecventă este boala ochilor lipicioși la bebeluși. Afecțiunea poate să apară la unul sau la ambii ochi ai sugarului în primele trei luni de viață.

Pentru că sunt foarte sensibili și încearcă să se acomodeze cu noul lor mediu de viață, bebelușii se confruntă cu multe schimbări fiziologice după naștere. Aceste schimbări atrag după ele afecțiuni care pot fi complicate sau mai puțin complicate. Acestea se manifestă diferit, în funcție de bebeluș. Aproximativ 50% dintre bebeluși se confruntă cu afecțiunea ochilor lipicioși. Dacă este tratată cu atenție, nu ridică niciun fel de problemă, eliminându-se și riscul oricărei complicații care te-ar putea îngrijora.

Principala cauză a apariției acestei infecții este determinată de blocarea canalelor lacrimale. Conform specialiștilor, aceste canale se blochează din cauza sângelui sau a altor lichide care intră în ochii bebelușului la naștere. Astfel genele par a fi lipite, de unde și denumirea de “ochișori lipicioși”.

Simptomele sunt multiple, dar cele mai des întâlnite sunt:

  • o ușoară scurgere asemănătoare puroiului care apare în coltul intern al ochiului;
  • lăcrimarea excesivă la schimbarea de mediu sau de temperatură;
  • scurgerea albicioasă;
  • ochișori iritați, roșii și lipicioși.

În momentul în care sesizezi această afecțiune la bebelușul tău, consultă medicul pediatru. Acesta îți va spune cum anume îl poți ajuta. Trebuie să știi că va trebui să-i cureți micuțului tău ochișorii cu ajutorul compreselor sterile înmuiate în ser fiziologic. Mai poți folosi discuri de bumbac înmuiate în apă fiartă și răcită. În general, pentru o mai bună igienă, se preferă prima variantă. De asemenea, medicul îți poate recomanda și anumite picături care vor ajuta la curățarea ochilor bebelușului. La sfatul medicului îi poți face bebelușului un masaj al canalelor lacrimale, ajutând astfel la prevenția blocării acestora.

Important de reținut este faptul că, dacă problemele persistă, trebuie să mergi cu puiul tău la un medic oftalmolog.

Simptomele afecțiunii ochilor lipicioși sunt asemănătoare cu cele ale conjunctivitei, afecțiune care are nevoie de un tratament special.

Nu te îngrijora dacă bebe se trezește cu ochișorii lipiți în timpul unei răceli sau chiar după răceală pentru că este posibil să se confrunte cu o infecție generală. În aceste cazuri, doar un medic oftalmolog poate pune un diagnostic corect pentru puiul tău. De obicei, afecțiunea ochilor lipicioși dispare de la sine înainte ca bebelușul tău să împlinească șase luni, dar tu trebuie să ai mare grijă de el și de ochișorii lui pentru ca el să se poată dezvolta armonios.