mamaplus

O mămică pediatru a spulberat cele mai răspândite mituri legate de bebeluși

-
//
27.07.2020

Începe să plângă, îi cresc dințișorii, are probleme de digestie și lista poate continua. În primul an de viață al copilului mamele au o mulțime de întrebări și situații imprevizibile pentru care aleg nu întotdeauna cele mai bune răspunsuri și soluții. Tocmai de aceea, medicul pediatru Irina Costache a decis să facă o listă cu toate aceste temeri sau chiar mituri legate de creșterea copilului și să le vină în ajutor mămicilor începătoare.

1. Nu luați un copil în brațe IMEDIAT ce începe să plângă. Îl veți învăța în brațe și așa îl veți avea. Va vrea numai legănat și plimbat la orice oră și asta se va întâmpla până la adânci bătrâneți.

FALS:
un copil care este iubit și liniștit cât de repede, va fi un copil mai degreaba independent atunci când va crește. Dar chiar și pe termen scurt, cei liniștiți de părinți ajung să fie mai repede copii care plâng puțin.

2. Dinții dau febră, diaree, vărsături, în general orice. Erupția dentară este un moment teribil, copiii sunt agitați, nervoși și pot dezvolta orice simptom.

Evident FALS: dacă este febră (adică peste 38 grade intrarectal) nu-s domne dinții bată-i vina. Amărâții aceștia au ajuns cauza oricărui simptom, de cele mai multe ori al unei boli acute digestive sau respiratorii cu evoluție rapid autolimitantă (adicătelea boala e, trece de la sine și noi credem că e de la dinți. Nu!). Da, copiii pot fi mai neliniștiți, pot avea un apetit diminuat sau un somn mai agitat, dar febra, vărsături, diaree, urticarie, eritem de scutec NU-S DE LA DINȚI.

3. Dacă îi dăm seara copilului cereale va dormi mai bine și mai mult, pentru că ele țin mai mult de foame.

FALS: cerealele se digeră rapid, ele nu rămân mai mult timp în intestin și în orice caz nu au sub nici o formă o capacitate mai mare de a provoca sațietate decât laptele primit de sugar.

4. Dacă unui copil răcit îi curge nasul și secrețiile sunt galbene sau verzi, sigur are infecție bacteriană.

FALS: odată cu trecerea timpului, refacerea țesuturilor duce la apariția secreților care par purulente. Să nu mai vorbim că multe virusuri produc secreții verzui încă de la debutul bolii.

5. Sucurile de fructe sunt foarte recomandate copiilor, mai ales cele naturale 100%.

FALS: sucurile conțin zahăr (calorii goale) și sunt net surclasate de consumul fructului INTEGRAL și chiar al apei plate.

6. Premergătorul (îndrăznesc să spun orice sistem de “ajutor”- antemergător, ham etc) ajuta copilul să meargă mai repede.

FALS: în afara faptului că premergătorul este CONTRAINDICAT în majoritatea țărilor civilizate, el nu face altceva decât să scadă încrederea unui copil și să-l facă DEPENDENT, întârziind de fapt mersul.

7. Crema hidratantă în dermatita atopică, folosită constant, dă dependență.

FALS: crema doar ajută la rezolvarea unei probleme, niciodată nu cauzează ea însăși o problemă. Decât dacă este o minunată cremă care conține cortizon. Da, e un fel de dependență, pentru că doar așa trec leziunile. La fel și batista bebelușului când copilul are muci, NU provoacă ea mai mulți. Nici laxativele folosite în constipație nu dau dependență.

”Nu există regula : 6 pipi, 3 caca pe zi la un nou născut. Nici 5 cu 2. Nici 6 cu 1. Există să umple scutecul, să aibă scaun, să aibă stare bună. Doamne ce-aveți cu apa? Apa este subiectul zilnic. Aud așa: ce facem, intră sau nu intră apa în urechi? O scoatem? bagăm buricul în apă sau nu, până cade? (DA, bagăm, tamponăm, uscăm!). În speranța că “am râs” împreună… aștept și alte mituri să mă învăluie. Aaaa și să nu uit: NU MAI BAGAȚI SUZETA ÎN GURA DUMNEAVOASTRĂ și apoi în gura copilului. Asta jur că nu e mit, e cruda realitate. Să aveți poftă… de viață!”, scrie medicul pediatru Irina Costache pe blogul său.