Odorizantele de cameră sunt produse menite să dea un aer frumos mirositor camerei (să împrospăteze) ori, dimpotrivă, să mascheze un miros neplăcut. Acestea se cumpără sub diverse forme, de la spray-uri și până la lumânări parfumate fiind produse cu eliberare continuă, întreruptă sau instantanee. Ce trebuie să știi despre odorizantele de cameră folosite în preajma bebelușului?
Nu folosi niciodată spray de cameră sau odorizant aproape de bebeluș deoarece există riscul ca micuțul să-l inhaleze. Încearcă să folosești acest tip de produs doar acolo unde nu este bebelușul. De exemplu, evită odorizantele în acea zonă unde se află și covorașul de joacă al copilului pentru că particulele produsului, așezate pe covor, pot veni în contact cu pielea micuțului, iar ulterior în contact cu cavitatea bucală.
Teoretic, odorizantele de cameră nu sunt sigure în preajma bebelușilor, dar rar sunt suficiente în aer astfel încât să fie direct inhalate de către bebeluș, atât timp cât ai grijă cum le folosești. Asigură-te că faci asta când bebelușul se află în altă cameră și totodată trebuie să ai în vedere pe ce suprafețe se depun particulele.
Optează pentru un produs care nu are compuși toxici, precum ftalați ori care aparține unui brand sigur pentru copii, special conceput pentru ei. O soluție clasică de aerisire și de împrospătare a camerei este metoda ferestrei deschise preț de câteva minute.
În 2014, oamenii de știință au descoperit că odorizantele de cameră frecvent folosite în perioada sarcinii, dar și în preajma copilului mic erau asociate cu un nivel ridicat al îmbolnăvirilor. În locuințele în care se folosea spray de cameră zilnic, mamele erau afectate de dureri de cap cu 10% mai mult. Cel mai surprinzător lucru a fost asocierea odorizantelor de cameră cu apariția depresiei postnatale.
„Oamenii se gândesc că folosind aceste produse chimice vor avea o locuință mai curată și mai sănătoasă, dar mai curat nu înseamnă neapărat mai sănătos. Femeile însărcinate și bebelușii de până la șase luni de viață se confruntă, în special, cu efectele odorizantelor de cameră pentru că își petrec aproape 80% din timp acasă”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Alexandra Farrow.
În general, evită să folosești aceste produse în camera în care doarme bebelușul. Plămânii micuțului sunt încă în dezvoltare, iar expunerea la aceste substanțe chimice nu-i aduc niciun beneficiu. Oricine dintre membrii familiei în care există deja un istoric medical cu boli alergice sau astm ar trebui, în special, să fie precaut în preajma bebelușului pentru că există riscul ca acesta să dezvolte aceleași condiții.
La fel ca oricare altă activitate, moderația este cea mai potrivită alegere. Dacă îți plac totuși lumânările parfumate sau odorizantele de cameră, limitează pe cât posibil cantitatea lor și evită expunerea lor directă.
De altfel, poți prepara un odorizant natural, fără chimicale, potrivit pentru întreaga familie. Vei avea nevoie de bicarbonat de sodiu, de uleiuri esențiale (Atenție! Recomandate de medicul pediatru) și un borcan mic de sticlă care are un capac cu găuri.
Mod de preparare:
Umple borcanul cu bicarbonat de sodiu și apoi adaugă uleiurile esențiale folosind șase picături/lingură de bicarbonat de sodiu. Așază borcanul în camera unde vrei să se degaje mirosul. Când amestecul începe să se întărească, acesta indică faptul că este absorbită umiditatea.
Nu lăsați recipientul la îndemâna copiilor, ingerarea amestecului va duce la otrăvire. Dacă bebelușul are doar câteva zile sau săptămâni de viață, asigură-te că medicul ți-a dat permisiunea de a folosi chiar și odorizant natural de cameră.