În primele săptămâni de viață ale nou-născutului, cu precădere în primele șapte zile, se poate observa apariția unor mici iritații de culoare albă pe fața acestuia.

mamaplus.md

Poate părea ciudat și alarmant. În fond, pielea bebelușului ar trebui să fie fină și luminoasă. Se numește milium facial și aproximativ 40% dintre bebeluși au această afecțiune după naștere. Aceste „puncte” se formeaza atunci când celule moarte din piele și secreții rămân în pori, însă nu reprezintă un motiv de îngrijorare, nefiind dureroase sau contagioase.

Miliumul facial, numit și miliaria sebacee, reprezintă de fapt mici chisturi de retenție de sebum, produse prin obstrucția mecanică a ostiului folicular. Aspectul este al unor granulații de mărimea unui vârf de ac, cu un diametru între 1 și 3 mm, localizate în special la nivelul feței: în jurul nasului, în zona periorbitală (în jurul ochilor), pe obraji, bărbie și frunte. Nou-născuții icterici au milium facial colorat în galben-portocaliu din cauza nivelului crescut al bilirubinei în sânge. Histologic, aceste elemente sunt chisturi epidermice în legătură cu foliculii polisebacei.

Miliumul facial apare din cauza hiperplaziei glandelor sebacee din primele zile de viață sub acțiunea unor hormoni materni transmiși transplacentar.

Miliumul facial este mai des întâlnit în cazul bebelușilor care se nasc într-un climat cu temperaturi mai ridicate. De asemenea, este asociat cu cazurile în care nou-născutul a petrecut timp în incubator.

Tratament

Această afecțiune nu necesită tratament, întrucât iritațiile se exfoliază și dispar în câteva săptămâni. Totuși, o îngrijire specială a nou-născutului este recomandată. Curățarea delicată a feței bebelușului cel puțin o dată pe zi cu apă și săpun special, poate ajuta în unele cazuri.

Este extrem de important ca zonele afectate să nu fie șterse prin frecare, deoarece afecțiunea se poate înrăutăți. De asemenea, înainte de a folosi uleiuri sau creme pe zonele afectate, este necesară consultarea medicului pediatru.

Dacă miliumul facial nu dispare după primele trei luni de viață ale nou-născutului și pare că se înrăutațește, medicul pediatru poate lua în considerare un alt diagnostic.

Sursa