mamaplus

Mihai Stratulat și Dorina Agachi: „Nu încărcați bebelușii cu niciun fel de soluții farmaceutice!”

-
//
27.02.2020

Colicile la bebeluși, o etapă stresantă din viața unui proaspăt părinte, sunt niște episoade de plâns isteric, însoțite de dureri abdominale, care pot avea mai multe cauze. Medicii atenționează părinții să nu confunde balonările cu colicile și invers, întrucât fiecare dintre acestea se manifestă diferit.

Medicii pediatri Mihai Stratulat și Dorina Agachi au explicat, într-o emisiune TV, de unde apar colicile, cum reacționează micuții, ce greșeli fac părinții în acest sens, dar și ce remedii pot fi eficiente în combaterea acestor spasme ce provoacă disconfort.

Mihai Stratulat: Cred că cel mai eficient remediu rămâne a fi răbdarea părinților. Trebuie să se înarmeze cu multă răbdare ca să treacă de această perioadă. Pentru părinți pare o veșnicie, dar... în primul rând, răbdare.

Colicile sunt acele dureri care apar seara. Copilul mai are niște dureri pe parcursul zilei, care apar din cauza balonărilor. Acestea apar atunci în timpul suptului, atunci când copilul înghite aer, ceea ce este o chestie normală. De asemenea, în procesul de fermentare a laptelui, se degajă CO2 care umple intestinele cu aer, care prin urmare se vor dilata și vor crea disconfort. Este important să facem această diferență: balonare și colici!

Nu există până acum o teorie sută la sută sigură care ar explica apariția acestor colici. O teorie care e cel mai mult agreată de către doctori ține de apariția florei intestinale la bebeluși. Copilul se naște cu intestinul steril, fără nicio bacterie, iar pe parcursul primelor două săptămâni, din laptele matern apar bacteriile în intestin. Atunci, la aproximativ două săptămâni, se presupune că intestinul bebelușului este populat deja în totalitate cu bacterii.

Există două feluri de bacterii: benefice și potențial patogene. Lupta asta dintre cele două bacterii ar duce la spasmele intestinale.

Când apar colicile și cum se manifestă:

Dorina Agachi: Absolut toți bebelușii se confruntă cu colici. Părinții, atunci când se pregătesc pentru venirea celui micuț, se conturează în subconștientul lor o stare în care vine un bebe, care stă și doarme, exact cum vedem în reclame. Și-atunci când se-ncep aceste strigăte, țipete ș.a.m.d, pentru că, până la urmă, colicile îl agită foarte mult pe bebeluș, iar familia începe să devină agitată. Colicile sunt o stare fiziologică tranzitorie în rândul tuturor bebelușilor, doar că pragul de sensibilitate, adică cum trăiește el această stare, este diferită de la caz la caz. Fiecare bebeluș este un individ în parte și aceste praguri sunt determinate genetic: unul poate plânge puternic, altul își poate strânge piciorușele spre burtică. Colicile încep cu a doua sau a treia săptămână de viață și se pot manifesta prin plâns, agitație, în mod special în orele de seară, pot să dureze de la 40 de minute până la 3 ore, minimum 3 ori pe săptămână sau chiar în fiecare seară.

Ce NU trebuie să facă părinții în acest caz:

Dorina Agachi: Companiile farmaceutice aduc pe piață diverse produse care ar veni în ajutorul acestor colici. Cum am mai spus: colicile nu sunt boală, sunt o etapă tranzitorie. Pe lângă flora intestinală, o altă ipoteză care ar contribui la instalarea ține de instalarea motilității intestinale, adică aceste mișcări ale musculaturii până se educă și apare acest tranzit destul de armonios, corect, iarăși îl deranjează pe bebeluș. În acest moment, soluția din farmacie ar putea să-i amelioreze acest tranzit și, respectiv, ușor-ușor să calmeze aceste colici. Nu este obligatoriu să ajute în cazul tuturor copiilor. Părinții încearcă o soluție sau două. Dacă cumva vede că bebelușul e mai liniștit după administrarea acestor picături, pentru că de cele mai multe ori sunt sub formă de picături, ar putea să continue să utilizeze aceste preparate. Noi nu venim cu indicația obligatorie de a le utiliza, pentru că de foarte multe ori ele sunt ineficiente sau unele soluții îi ajută pe anumiți bebeluși, altele deloc pe alții. Respectiv, nu există un preparat-minune care i-ar ajuta pe toți bebelușii. Dacă ne ajută, continuăm. Dacă nu, atunci nu încărcăm bebelușul cu niciun fel de soluții farmaceutice.

Deși colicile bebelușilor țin toată familia în alertă, aceste episoade trec cu ajutorul remediilor potrivite. 

Mihai Stratulat: Sunt unii bebeluși care trec printr-o stare tranzitorie de insuficiență de lactază, un ferment care fermentează lactoza. Lactoza este zahărul din laptele matern. Unii bebeluși nu produc suficientă lactază și atunci când începe procesul de fermentare a laptelui, chiar imediat în stomac, copiii încep să plângă. Inițial, copilul începe să plângă cam peste 5-10 minute din momentul în care este alăptat, iar ulterior, în general, poate să refuze sânul, pentru că-și asociază suptul cu durerile care apar.

Sunt picături care conțin lactază. Părinții, din păcate, folosesc aceste produse pentru a ameliora colicile, dar de fapt scopul lor este altul. Recomandăm părinților ca, în cazul în care folosesc această lactază și văd că în câteva zile nu apar rezultate, atunci să nu o mai folosească.