mamaplus

Medic pediatru: „Bontul ombilical trebuie îngrijit o dată sau de două ori pe zi”. Recomandări utile pentru proaspete mămici

-
//
11.11.2020

Una dintre grijile principale ale mamelor la venirea acasă cu un nou-născut este îngrijirea bontului ombilical. Bebelușul se naște atașat fiind încă de placenta mamei printr-un cordon ombilicat, o gelatină mai tare. El este clampat de către medicul ginecolog imediat după naștere sau se lasă cordonul să pulseze, așa ar fi ideal, iar apoi este tăiat. 

Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, explică metodele de îngrijire a buricului nou-născutului și oferă sfaturi prețioase proaspetelor mămici.

„La burta bebelușului rămâne un rest de cordon ombilical care în unele maternități este cusut sau uneori plecați cu el cu o clemă prinsă de restul de cordon. Pentru a ne asigura că zona nu se infectează, bontul ombilical trebuie îngrijit o dată sau de două ori pe zi. O dată poate fi la băița de seară și încă o dată în cursul zilei”, spune medicul pediatru.

Cum se îngrijește corect cordonul ombilical?

Potrivit specialistului, dacă nou-născutul are un cordon mai gros, atunci sunt necesare îngrijiri mai dese, de exemplu la schimbarea scutecului pe parcursul zilei. 

„La 10 zile de viață, cordonul aproape este uscat. Mai are puțin și va cădea. Folosim comprese sterile și alcool. Îmbibăm bine o compresă cu alcool și pentru a ne asigura că alcoolul ajunge peste tot unde avem noi nevoie, fix în jurul bontului, picurăm puțin alcool care se întinde de jur împrejur. Apoi, cu compresa sterilă îndepărtăm orice crustă de pe margine, gata uscată. Atenție mare sub buric! Dăm cu compresa de la cordonul ombilical spre exterior pentru a îndepărta crustele și microbii, iar apoi cu o compresă sterilă tamponăm pentru a lăsa totul perfect uscat.

Există scutece care au un decupaj special pentru a lăsa la aer cordonul ombilical, dar orice scutec poate fi îndoit pe marginea de sus și poate fi închis peste, fără niciun fel de probleme. De asemenea, scutecul poate fi pus direct peste bont și apoi închis”, explică dr. Ilinca Tranulis.

De reținut: Pentru a pune corect scutecul trebuie să intre două degete în elastic și atunci știm sigur că nu-l scoatem. 

De asemenea, medicul pediatru recomandă mămicilor să nu se îngrijoreze dacă pot găsi picături de sânge scutecul bebelușului, întrucât după căderea cordonului ombilical la 10-14 zile de viață, pe piele pot să mai rămână niște cruste. 

Este bine ca dezinfectarea și curățarea să continue până când buricul copilului va scăpa de cruste și va arăta precum cel al adultului.