mamaplus

Majoritatea mămicilor își țin copiii în brațe pe partea stângă a corpului. Iată explicația științifică

-
//
20.01.2020

Poate că nu ai observat, dar până la 85% din timp, mamele tind să-și poarte bebelușii pe partea stângă a corpului, mai ales atunci când îi leagănă. Și există o tendință de a ține copilul mai mult pe partea stângă decât pe cea dreaptă.

Într-un studiu publicat în revista "Nature Ecology and Evolution," cercetătorii din Rusia, Australia și Statele Unite au studiat interacțiunea mamă-copil la diferite specii de mamifere pentru a descoperi ce se află în spatele acestei preferințe de a purta copiii pe partea stângă a corpului.

Emisfera stângă a creierului este mai rațională, este legată de procesarea limbajului, calcule etc. În timp ce emisfera dreaptă are legătură cu partea emoțională, cu procesarea socială, recunoașterea facială, orientarea spațială și muzica.

Funcțiile motorii ale părții stângi a corpului sunt controlate de emisfera dreaptă a creierului, în timp ce cele din dreaptă, de emisfera stângă. De aceea, tendința de a purta micuțul pe partea stângă a corpului este direct legată de emisfera emoțională, ceea ce duce la construirea unei legături afective mamă-copil.

Un studiu anterior realizat de Universitatea din Sussex, publicat în 2004, susține această afirmație, potrivit căreia între 70 și 85% dintre femei își țin bebelușii pe partea stângă a corpului.

Oamenii nu sunt singurii care poartă copiii în brațe pe partea stangă

Pentru a testa aceasta teorie, cercetătorii conduși de zoologul Karina Karenina au studiat comportamentele altor zece specii de mamifere marine și terestre, incluzând vaci, reni, antilope, cai, morse, oi, trei specii de balene și două specii de canguri.

Specialiștii au descoperit că, la fel ca oamenii, la toate speciile studiate, mamele aveau o preferință similară. Atunci când se mișcă singuri, de cele mai multe ori, puii de animale preferă să stea pe partea stângă a mamelor. Cu excepția situațiilor de stres sau pericol în care schimbă partea pentru a obține protecție din partea mamelor lor.

Alte teorii

Există și alte teorii cu privire la faptul că părinții preferă partea stângă a corpului pentru a ține bebelușii. Psihologul american Lee Salk a explicat că punem copiii pe partea aceea instinctiv, pentru că bebelușii să simtă bătăile inimii părinților.

Un alt motiv este că majoritatea oamenilor sunt dreptaci și ținând copilul pe partea stângă, lasă partea dreaptă liberă atunci când fac diverse lucruri.