mamaplus

Lumina, căldura și umiditatea în camera bebelușului. Ce trebuie să știe părinții

-
//
19.10.2020

Amenajarea unui mediu ambiant potrivit asigură somnul și buna dispoziție a bebelușului, ambele în directă legătură și responsabile cu echilibrul său sufletesc. Acest spațiu condiționează o creștere și dezvoltare corespunzătoare, la toate nivelurile. Pentru a preveni apariția bolilor și pentru a fi confortabilă bebelușului, camera celui mic trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Camera copiilor este foarte importantă, mai ales la vârstele mici, deoarece în această perioadă, ei își petrec cea mai mare parte a timpului aici. Ea reprezintă universul lor în miniatură, locul de care își leagă visele și fanteziile.

Lumina

Este bine ca bebelușii să aibă camera orientată spre sud sau sud-est, pentru a fi suficient de luminoasă și însorită. Iluminatul camerei este, de asemenea, o problemă foarte importantă.

Camera nu trebuie luminată foarte puternic, de aceea este indicată o lumină mai slabă sau folosirea unui abajur. Cel mai practic însă, este să instalați lângă pat o lampă prevăzută cu întrerupător care reglează intensitatea luminii. În felul acesta se evită trezirea bruscă și totală a bebelușului, deranjat de o lumină prea puternică. Lumina mai puțin intensă este suficientă pentru a alăpta pe timpul nopții sau pentru a face controlul de rutină, verificând dacă totul este în regulă.

Pentru copiii mai mărișori, aflați la vârsta fricii de întuneric, această lampă ar putea ajuta la alungarea monștrilor de sub pat sau la odihnirea privirii, înainte de culcare, urmărind multitudinea de forme pe care le îmbracă umbrele pe pereți.

Umiditatea

Gradul de umiditate al aerului din camera copilului este un aspect destul de neglijat, în ciuda importanței sale. Acesta trebuie să oscileze în jur de 60-65%.

Încălzirea cu gaze, calorifer sau cu alte surse de încălzire electrice usucă aerul și face ca umiditatea să scadă uneori sub 50% sau chiar sub 40%, ceea ce dăunează extrem sănătății copilului. Higrometrul este cel cu care se face controlul umidității aerului. Alături de termometrul de perete, el poate permite condiționarea optimă a mediului ambiant.

Umiditatea aerului se poate obține cu ajutorul umidificatoarelor electrice. Dar în cazul în care nu dispuneți de unul, puteți folosi prosoape ude, atârnate în apropiere de patul bebelușului. Folosirea vaselor cu apă pe calorifer este insuficientă, căci umiditatea se menține doar în jurul caloriferului.

Temperatura

Condiționarea temperaturii din camera copilului necesită o atenție deosebită. În primele zile de viață, temperatura în camera bebelușilor trebuie să fie în jur de 23-24 grade Celsius. Însă, pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă, temperatura trebuie coborâtă treptat, pentru ca la 5-6 săptămâni să ajungă la valori de 20 și chiar 18 grade Celsius. Aceasta este temperatura optimă de confort, atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mai mari. În sprijinul acestei afirmații și pentru ca mamele să poată accepta aceste recomandări, este foarte util să cunoască anumite particularități fiziologice de termoreglare, la vârste mici.

Este cunoscut faptul că organismele vii au o temperatură proprie, rezultată din arderile metabolice. Acestea sunt responsabile cu întreținerea funcțiilor vitale, asigurând în același timp creșterea și dezvoltarea copilului. Iar arderea metabolică, la fel ca oricare ardere, produce căldură.

Căldura degajată este în funcție de intensitatea arderilor. Aceasta este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic. Starea funcțională a inimii este cea în funcție de care se poate deduce intensitatea activității în organism. Pulsațiile și anume bătăile inimii la nou-născut în timpul somnului, deci în repaus absolut, se ridică la 120-130 de bătăi pe minut.

Pe când pulsul părinților este de 70-80 de bătăi pe minut, iar al bunicilor chiar mai jos de atât. Câți dintre voi nu ați putut constata comportamentul copilului, iarna, atunci când este scos la plimbare? Acesta cu greu se lasă convins să intre în casă pe motiv de frig, pentru simplul fapt că nu-l resimte. Noi hotărâm pentru el, în funcție de percepțiile noastre, întrucât dacă ne este nouă frig, considerăm că trebuie să-i fie și lui mai ales.

Țineți cont că aerul rece pentru copilul îmbrăcat potrivit este extrem de favorabil sănătății sale. În schimb, căldura ce depășește anumite limite este de cele mai multe ori inamicul numărul 1 al sănătății și al unei bune dezvoltări.