Vacanța la mare cu cel mic: cum și de ce anume să ne ferim? În primul rând, de radiațiile solare. Pielea unui bebe, chiar și la câțiva anișori, se poate arde și în 10 minute, chiar dacă afară este înnorat. În plus, el nu are nevoie de mai mult timp de stat în soare, pentru a asimila vitamina D, care să îl ajute să aibă oase puternice. Prin urmare, asigură-te că este ferit de razele solare. Ușor de zis, greu de făcut…

mamaplus

1. Folosește o loțiune cu factor de protecție 50+, specială pentru copii. Aplic-o înainte de a ieși în soare, cu aproximativ 30 de minute. Din plin, pe toate zonele expuse ale pielii copilului, inclusiv piciorușe, mâini, gât, urechi. Împrospătează aplicarea la fiecare două ore și de fiecare dată când cel mic iese din apă și îl ștergi cu ceva. Prosopul poate curăța stratul de cremă de pe piele.

2. Verifică să ai la tine un flacon suficient de mare de cremă cu protecție solară. Dacă se termină, vei fi tentată să cumperi una pe care cel mic nu a testat-o până acum sau una de la comercianții de pe plajă. Iar acestea pot fi alterate. Înainte de a „cremui” bebelușul, asigură-te că loțiunea nu îi provoacă alergie. Fă proba pe o porțiune mică de piele, de exemplu pe mânuță.

3. Loțiunea cu factor ridicat de protecție este prima armă. Dar nu este suficientă. Îmbracă-l pe bebe, deși stă la soare. Nu îl ține cu pielea goală. Un combinezon din material dens, cum e bumbacul, îl acoperă parțial. Culorile deschise lasă razele ultraviolete să treacă prin material.

Același lucru se întâmplă atunci când cel mic udă bluzița. Așadar, schimbă-l cu hăinuțe uscate și îndrăznește să îi pui un tricouaș închis la culoare, pentru că acesta „colectează” razele solare și nu le dă „liber” către pielea micuțului. Dezavantajul este că se va încinge mai repede.

4. Accesoriile necesare lui bebe, la soare: pe cap, la ochi și în picioare. Pe cap, o pălărie cu boruri largi, care să acopere cât mai mult din față și gât. Sau măcar o șepcuță. La ochi, ochelari de soare speciali pentru copii. În picioare, șosetuțe subțiri sau saboței, care să îl ferească de soare.

5. Tot nu este suficient. Stați la soare numai până la ora 10-11 și abia după ora 19. În restul timpului, retrageți-vă în spații închise ori foarte bine acoperite. Nu ajunge să vă odihniți sub umbrelă, pe plajă sau la un loc de joacă neacoperit. Pe de o parte, cel mic nu stă cuminte sub umbrelă – toți părinții știu asta. Pe de altă parte, nisipul reflectă 50% din razele solare, așa că riscul ca micuțul să fie afectat de ele este ridicat, câtă vreme rămâneți pe plajă.

6. Pe drumul către mare, dacă sunteți cu mașina, probabil vă va prinde bine un prosop, pe care să îl atârnați pe geamul din partea copilului. Adesea, apărătoarele de soare din comerț nu sunt suficiente.

7. Hidratează-l! Îl ajută să nu se încingă foarte tare. Păstrează o sticlă de apă și dă-i să bea puțin la fiecare jumătate de oră, fără să aștepți să ceară el. Un termos ar fi cel mai indicat, pentru că apa dintr-o sticla se va încălzi și nu îi va plăcea.

Apoi, pe plajă, ferește micuțul de briza mării care poate purta nisipul în ochișorii copilului. Este indicat să vă așezați șezlongul sau cearșaful cât mai aproape de mal. Astfel, îi permiteți micuțului să se joace la marginea apei, cu nisipul ud și eliminați pericolul.

Nu în ultimul rând, ferește-l de riscurile din apă. Intră tu în fața lui și arată-i cum să te urmeze, cum să „îți calce pe urme”. Astfel, preîntâmpini orice contact periculos cu vreo piatră alunecoasă, cu o încâlcitură de alge sau cu vreo sârmă rătăcită pe fundul apei.

Citește continuarea!