Este atât de mic, firav, gingaș și îți dorești să-l îngrijești și să-l protejezi cât mai bine. Atunci când îți iei în brațe bebelușul, încerci să o faci cât mai delicat și să-i susții capul, pentru că încă nu are acea abilitate de a și-l susține singur. Dar oare când își poate tine bebelușul capul?
Pediatrii susțin că un bebeluș își poate ridica ușor capul, în medie, de pe la vârsta de o lună, pe la 4 luni, își poate susține singur căpșorul, atunci când este ținut în poziția vertical, iar pe la 6 luni deja trebuie să aibă un control destul de bun asupra capului.
Nou-născutul nu poate să-și sustină singur căpșorul, de aceea va avea nevoie întotdeauna de susținerea ta sau a altui adult, atunci când este luat în brațe, ridicat sau pus în pătuț.
La finele primei luni deja poți observa cum bebelușul își ridică ușor capul, iar atunci când stă pe spate își poate întoarce ușor capul în stânga și în dreapta. Atenție, atunci când pui un bebeluș mai mic de 2 luni în port-bebe, asigură-te că fața lui nu este acoperită și că poate respira lejer în poziția în care stă. Este important să ții cont de faptul că la această etapă bebelușul nu poate încă să-și miște capul suficient de mult pentru a găsi acea modalitate în care să-și scoată năsucul la vedere.
Pe la 3-4 luni vei vedea schimbări semnificative și o îmbunatățire vizibilă în ceea ce privește susținerea capului. Atunci când îl vei pune pe burtică, bebelușul va fi capabil să-și ridice capul chiar și într-un unghi de 45°, chiar dacă aceste “ședințe” vor dura doar câteva minute.
Recomandare: între 3-6 luni, atunci când dorești să pui bebelușul în poziția de șezut, specialiștii recomandă să ai grijă să plasezi obiecte care ar ajuta micuțul să-și șuștină căpșorul (de exemplu, perne).
Pe la 5-6 luni mușchii gâtului bebelușului sunt mult mai bine dezvoltați și reușește să-și susțină capul fără nicio problemă, iar atunci când este așezat pe burtică, va putea petrece astfel mult mai mult timp decât o făcea lunile precedente.
Atenție! Dacă bebelușul tău nu reușește să-și ridice căpșorul până la vârsta de 3 luni este recomandat să vorbești cu medicul pediatru.