mamaplus

Irina Batîr ne învață cum să scăpăm de crustele de lapte la bebeluși

-
//
26.03.2019

Crustele de lapte, cunoscute în popor și ca “solzișori” sau ”cojițe” pe scalpul bebeluşului, pot fi alarmante pentru mulți părinţi. Însă, trebuie să știți că acestea nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea copilului și e important să nu insistați agresiv asupra detașării lor, prin roadere, periere, utilizarea unghiilor sau altor obiecte ascuțite. Cum anume ne putem ajuta copilul să scape de crustele de lapte, am aflat de la medicul dermatovenerolog, Irina Batîr.

Irina Batîr ne învață cum să scăpăm de crustele de lapte la bebeluși

 Ce sunt crustele de lapte?

Crustele de lapte sau dermatita seboreică infantilă reprezintă niște cruste de culoare găbuie, grasoase, aderente pielii, neuniforme, având un aspect ca și matreata. Acestea se localizează la nivelul scalpului sau în zona sprâncenelor la nou-născuți.

De obicei, crustele de lapte nu prezintă anumite senzații subiective, cum ar fi pruritul (mâncărimea) și nu îi deranjează pe nou-născuți. Este o afecțiune des întâlnită la nou-născuți. Cel mai des debutează în primele trei luni de viață, dar poate apărea și pe parcursul primilor ani de viață.

 De ce apar acești ”solzișori” sau ”cojițe” la nivelul pielii?

Cauza apariției crustelor de lapte, rămâne a fi necunoscută.  Dar cert este că aceste cruste nu apar din cauza unei igiene precare, a unei infecții bacteriene sau manifestări ale unor reacții alergice.

Se consideră că una din cauze ar putea fi, hormonii materni pe care copii îi primesc de la mamă în ultimul trimestru de sarcină și care au un rol de stimulare a glandelor sebacee ale bebelușului (producătoare de grăsimi).

O altă cauză a apariției lor ar putea fi dezvoltarea, la nivelul glandelor care produc sebum, a unei ciuperci numita Pityrosporum ovale sau Malassezia furfur. Crustele de lapte nu sunt contagioase și nu produc anumite senzații neplăcute pentru bebeluș.

Irina Batîr ne învață cum să scăpăm de crustele de lapte la bebeluși

 Cum ne putem ajuta bebelușul să scape de acest tip de dermatită?

În linii generale, părinții nu ar trebui să facă ceva anume pentru aceste cruste de lapte, deoarece ele trec de la sine. Dar sunt unele recomandări, pe care ar putea să le încerce:

  • Curațați ușor scalpul bebelușului cu degetele sau cu o perie moale pentru a ajuta la detașarea crustelor.
  • Șamponați mai des (în fiecare seară) scalpul bebelușului cu produse speciale pentru igiena nou-născuților, după baie ștergeți ușor scalpul cu o perie moale sau cu un prosop, pentru detașarea crustelor.
  • Utilizați produse speciale din comerț, predestinate crustelor de lapte, pe care le aplicați și le lăsați să acționeze timp de 10-15 minute, după se înlătură ușor cu ajutorul apei călduțe.
  • Nu insistați agresiv asupra detașării crustelor de lapte.

 Ce remedii naturiste sau preparate medicamentoase recomandați?

Pot fi utilizate remedii pe baza de ulei:

  • Uleiul de măsline ajută la hidratarea scalpului și înmoaie aceste cruste.
  • Uleiul de cocos - pe lângă hidratarea pe care o oferă, are și proprietăți antifungice și antibacteriene, ce au un efect benefic asupra cojițelor.
  • La fel, proproietăți de hidratare au uleiul de migdale și untul de shea, care pot fi folosite pentru a înmuia crustele.

Toate produsele se aplică pe scalp, se masează ușor cu degetele și se lasă să acționeze timp de 10-15 minute, după se înlătură ușor cu un prosop sau cu o perie moale pentru păr.

De asemenea, în comert se găsesc produse speciale pentru crustele de lapte, care sunt predestinate copiilor, nu irită ochii și nu provoacă reacții alergice.

Irina Batîr ne învață cum să scăpăm de crustele de lapte la bebeluși

 Trebuie să utilizam anumite perii sau ustensile pentru păr?

Niciodată nu trebuie să utilizăm unghiile sau anumite obiecte ascuțite pentru detașarea crustelor. După ce hidratăm bine scalpul, masăm ușor cu ajutorul degetelor și putem utiliza o perie moale pentru păr predestinată copiilor sau un prosop. Nu este recomandată detașarea agresiva a crustelor, prin roadere sau periere. Înlăturăm doar acele cruste, care cad singure.

 În cât timp trece dermatita seboreică infantilă?

Dermatita seboreică infantilă poate avea o evoluție de până la 3 ani, dar cel mai des dispare pe parcursul primului an de viață.

Irina Batîr ne învață cum să scăpăm de crustele de lapte la bebeluși

 Ce sfaturi de îngrijire a pielii nou-născutului ați oferi mămicilor?

Imediat după naștere, pielea bebelușului este moale și delicată. Tocmai de aceea are nevoie de îngrijire deosebită. In general, este bine să folosești în ritualul de îngrijire a pielii nou-născutului doar produse special destinate pentru bebeluși, care nu conțin sulfați, parabeni, parfumuri și care păstrează Ph-ul optim al pielii bebelușului.

Trebuie să avem grijă în primii ani de viață a copiilor să le hidratăm pielea. Să nu utilizăm parfumurile pentru pielea lor, deoarece ele au un potențial alergen foarte mare.

Întotdeauna, după baie, trebuie să examinăm bine zona pliurilor, zona din spate a urechilor, zona scutecului, deoreace cel mai des aici încep să se dezvolte reacțiile alergice. Să protejăm pielea bebelușilor de razele soarelui, să nu uităm de utilizarea cremelor cu factor de protecție.

Sursa: Mamaplus.MD