Atunci când în casă apare un copil, tinerii părinți trebuie să învețe multe lucruri. Astfel de lucruri, s-ar părea simple, ca schimbatul scutecelor, spălarea sau băița, ridică multe probleme tinerilor părinți. Cum să îngrijim corect micuțul? Câteva recomandări le-ați citit deja, astăzi continuăm!
Băița micuțului
Pielea copilașului este cel mai mare organ de eliminare și schimb de substanțe, de aceea este foarte important să o menținem permanent în stare curată. Copilul trebuie spălat zilnic, iar în zilele caniculare sau dacă micuțul transpiră mult – chiar și de două ori pe zi. Alegeți timpul de băiță în așa fel încât copilul să fie bine dispus, după 45-60 de minute după masă. Mulți părinți fac baie micuțului înainte de somn, dar o puteți face și dimineața, după micul dejun.
În primele zile, până la cicatrizarea rănii ombilicale, micuțul trebuie spălat în apă fiartă sau în apă în care ați adăugat soluție roz-pal de permanganat, iar apoi – în apă caldă obișnuită. Soluția de permanganat trebuie pregătită din timp, dizolvând câteva cristale de permanganat într-un litru de apă. Veți obține o soluție de culoare intensă, care se toarnă câte puțin în băiță, până apa capătă o culoare roz-pal. Strecurați soluția printr-un tifon, împăturit în câteva straturi, pentru a evita arsurile pielii fine a micuțului din cauza cristalelor nedizolvate (aceasta se poate întâmpla dacă dizolvați permanganatul direct în cadă). Restul de soluție concentrată poate fi păstrată până la baia următoare în frigider, într-un recipient închis ermetic.
Temperatura apei trebuie verificată cu partea superioară a mâinii, de regulă 36-38 °С. O dată pe săptămână folosiți săpun sau șampon pentru copii, iar pentru băițele zilnice apa obișnuită este suficientă. Nu se recomandă să folosiți săpun mai des, pentru că acesta îndepărtează pelicula de protecție de pe piele și o usucă.
Ierburile, în special dedițelul, mușețelul și coaja de stejar, trebuie utilizate doar la recomandarea medicului pediatru, pentru că ele usucă excesiv pielea, ceea ce poate conduce la iritații. O dată, de două ori pe săptămână trebuie să spălați părul copilului cu șampon sau spumă specială pentru micuți, iar în celelalte cazuri este suficient să clătiți capul cu apă curgătoare în timpul băiței.
După băiță se recomandă să clătiți copilul cu apă puțin mai rece: este un element de călire și stimulează schimbul de substanțe. Iar apoi trebuie să înveliți copilul într-un prosop de baie, să ștergeți ușor pielea și părul și să îl îmbrăcați în haine curate.
Prelucrarea cicatricei ombilicale
Rana ombilicală trebuie îngrijită corect și atunci ea se va cicatriza la timp – în aproximativ 10-14 zile. Cum să facă corect acest lucru mama este învățată, de regulă, la maternitate. Acasă rana ombilicală este prelucrată până la cicatrizarea completă. De regulă această procedură se efectuează de două ori pe zi – dimineața după trezire și seara după baie. Veți avea nevoie de:
- bețișoare de vată;
- soluție de peroxid de oxigen;
- soluție de verde de briliant sau soluție alcoolică de clorofilipt.
Trebuie să înmuiați bețișorul de vată în apă oxigenată și să înmuiați cu grijă toate crustele până nu mai apar bule. Astfel se realizează curățarea rănii de microbi și celulele moarte, care formează crusta, iar pielea din zona rănii devine accesibilă pentru oxigen. Este mai bine să nu rupeți crusta. După folosirea peroxidului de oxigen, uscați cu vată zona prelucrată. După aceasta prelucrați rana și zona din jurul buricului cu soluție de verde de briliant sau soluție alcoolică de clorofilipt. Atunci când îmbrăcați hăinuțele sau scutecele, aveți grijă ca elasticele și țesătura să nu frece buricul și să nu atingă rana. Nu se recomandă să aplicați leucoplast sau alte comprese pe zona ombilicală: pielea trebuie să respire, atunci rana se va cicatriza mai repede.
Îngrijirea părului și a fontanelei
Mulți părinți se întreabă dacă pieptănatul și spălatul părului nu afectează fontanela. Putem să o atingem? Fontanela reprezintă o sutură craniană deschisă, încă neosificată, acoperită doar cu un strat de piele. Fontanela mare are formă de romb și este amplasată în creștet, fiind numită și fontanela anterioară. Fontanela mică are formă triunghiulară și este amplasată la ceafă. De obicei fontanela mică este închisă la naștere sau se închide în primele săptămâni de viață, iar fontanela mică se închide, de regulă, până la vârsta de 12 ani. Aceasta nu necesită o îngrijire specială.
Îngrijirea părului bebelușilor nu este complicată: îl puteți pieptăna cu periuțe speciale, cu peri moi. Nu se recomandă folosirea periilor pentru adulți: ele pot trauma pielea fină a capului.
Dacă micuțul are predispoziție spre alergii, pe cap pot apărea așa-numitele cruste de lapte – dermatită seboreică, sub formă de formațiuni gri-galbene, pe vârful capului, din care cresc firele de păr. Înainte medicii recomandau îndepărtarea acestor cruste cu pieptenele, după înmuiere cu ulei. În prezent s-a demonstrat că aceste proceduri doar traumatizează pielea inflamată și iritată sub cruste, ceea ce conduce la formarea lor repetată, în număr și mai mare. De aceea crustele trebuie îndepărtate doar în timpul băiței, cu mișcări ușoare de masaj. Pentru aceasta, la aplicarea șamponului, masați ușor crustele, iar o parte dintre ele se vor înmuia și vor cădea. Nu trebuie să le îndepărtați forțat. Crustele dispar treptat până la vârsta de 9-10 luni.
Autor: Aliona Parețkaia, medic-pediatru, or. Volgograd