După naștere, este momentul ca nou-născutul să fie adus acasă. Camera bebelușului este foarte importantă, deoarece micuțul își va petrece cea mai mare parte a timpului aici, aceasta reprezentând universul său. Amenajarea unui ambient potrivit nou-născutului îi va asigura o bună creștere și dezvoltare. Camera bebelușului este bine să fie orientată spre sud sau sud-est, pentru a fi luminată și însorită suficient, explică pediatrul Mihaela Herescu.
Este bine ca în cameră în timpul zilei să fie lumină naturală, iar noaptea să aibă o lumină de veghe (o veioză cu întrerupător așezată lângă patul lui). Este bine ca dormitorul părinților să fie aproape de camera nou-născutului, pentru a putea fi auzit repede și să se ajungă la el ușor. Pentru podeaua camerei nou-născutului, cele mai bune sunt: parchetul, podeaua de lemn, linoleumul.
Temperatura optima din camera bebelușului este de 21-24 grade Celsius, ea putând să scadă până la 18-20 de grade Celsius, după 5-6 săptămâni de viață, această temperatură fiind considerată optimă pentru confortul bebelușului.
Umiditatea din cameră trebuie să fie în jur de 60-65% și se poate menține fie cu ajutorul umidificatoarelor electrice, fie prin plasarea pe calorifer a unor vase cu apă cu suprafață mare de evaporare. Ziua este bine ca nou-născutul să aibă un fond sonor discret, permanent, însă noaptea are nevoie de liniște.
Mobila din camera nou-născutului trebuie să cuprindă: un pătuț, masă de înfășat, dulăpior, scaun de alăptat și un pat pentru mamă. Patul bebelușului trebuie să aibă saltea din bumbac și trebuie să fie așezat astfel încât să fie ferit de curenții de aer, să fie departe de draperii, sursele puternice de căldură și oglindă. Camera nou-născutului trebuie curățată des, aspirarea prafului și ștergerea acestuia de pe toate mobilele (bebelușul trebuie să fie scos din cameră pe durata curățeniei) și aerisirea de mai multe ori pe zi, dar temperatura să se mențină constantă.
Îmbrăcămintea nou-născutului va fi din bumbac și trebuie să fie bine spălată și clătită. Vara bebelușul va fi îmbrăcat cu un body cu mâneci scurte sau fără mâneci, dacă are picioarele reci se vor pune șosete. Iarna va fi îmbrăcat cu body cu mânecă lungă și pantalonași, fără căciulă pe cap. În pat, în jurul nou-născutului este bine să nu se lase lucruri care pot fi trase existând pericolul de sufocare.
Alimentația nou-născutului este de preferat să fie cea naturală, deoarece laptele matern este cel mai bun pentru creșterea și dezvoltarea copilului, prin calitățile antialergice, antiinfecțioase și relației psihoafective între mamă și copil. Mama nu trebuie să fie anxioasă pentru că această stare este ușor transmisă la copil. Mama trebuie să se odihnească, nu va consuma cafea, ciocolată, condimente, sucuri acidulate și nu va fuma.
Cea mai fiziologică metodă de alimentație a nou-născutului este cea la cerere. Înainte de alăptare, mama trebuie să se spele pe mâini. Copilul va fi așezat astfel încât umerii și șoldurile să fie în linie dreaptă. Nou-născutul trebuie să prindă toată areola mamară, având buzele răsfrânte pe aceasta. El va suge des mai ales în timpul nopții, ceea ce va stimula lactația. Pentru ca mama să aibă lapte, ea trebuie să consume multe lichide sau poate să ia Galactogyl granule, câte 2 linguri de 3 ori pe zi. Nou-născutul trebuie să golească complet ambii sâni, pe rând.
Dacă bebelușul este alimentat artificial, cantitatea de lapte pe masă va fi alegerea lui în funcție de toleranță și apetit. După masă nou-născutul va fi ținut ridicat până scoate aerul afară. În prima lună de viață, micuțul își va face un program propriu, cu pauză de 3-4 ore în timpul zilei și noaptea în funcție de dorința lui sau greutate. Nou-născuții cu greutate mai mică la naștere, pot primi mai des cantități mici de lapte. Nu se va da apă sau ceai nou-născutului, decât dacă are tendința la constipație (scaun la 48 de ore).
Importante pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului sunt îngrijirile tegumentului, ochilor, nasului, urechilor. Astfel, ombilicul trebuie menținut curat și uscat până la căderea sa, în 7-10 zile după naștere. Ombilicul va fi atins cu alcool sanitar sau betadină, dacă este mai umed se va pudra cu Baneocin pudră. Nu se va trage de bontul ombilical, el se va desprinde singur. În caz de obstrucție nazală ușoară se recomandă pentru toaleta sa folosirea serului fiziologic câte 0,5 ml sau 1 puf de apă de mare în fiecare nară, acestea înmoaie secrețiile nazale, care vor fi șterse cu comprese sterile. Ochii se vor șterge cu comprese sterile umezite cu ser fiziologic, de la unghiul extern spre unghiul intern. După baie, urechile se vor șterge cu bețișoare de urechi în pavilioane și în urechi se șterge cu colțul scutecului. Cavitatea bucală se va șterge cu degetul învelit într-o compresă sterilă înmuiată în soluție de glicerină cu stamicin, o dată la 2-3 zile. Zona genitală și labiile se curăță din față în spate, pentru prevenirea infecțiilor de tract urinar, la baia generală sau la fiecare schimbare de scutec, folosind apă și săpun cu ph neutru sau șervețele umede. Îngrijirea penisului se va face la fiecare schimbare de scutec, cu apă călduță și săpun cu ph neutru sau cu șervețele umede. Baia generala se va face zilnic, alegând o oră corespunzătoare, în general ora 20.00. Temperatura apei va fi de 35-36 grade Celsius, iar temperatura camerei de baie va fi de 24-25 grade Celsius. Pentru spălat se va folosi un săpun cu ph neutru. Înainte de baie tebuie să se facă masaj cu ulei de măsline pentru tonifierea musculaturii.
Începând din a 14-a zi de viață, nou-născutul va primi Vigantol 2 picături/zi în lunile mai-august și 3 picături pe zi în lunile septembrie-aprilie. Flaconul de Vigantol tebuie schimbat la o lună de la desfacere.
Dacă nou-născutul are colici abdominale trebuie ținut în poziție verticală pentru a scoate aerul, caldura pe burtică și i se va administra Espumisan sau SabSimplex câte 15 picături de 4-5 ori pe zi sau Bonisan câte 10 picături de 3 ori pe zi.
Nou-născutul are temperatura normală până la 38 grade Celsius. Dacă prezintă febră peste 38 grade Celsius, se poate administra Eferalgan câte 2,5 ml de 2-3 ori pe zi, Paracetamol supozitor de 125mg, 1 supozitor de 2-3 ori pe zi.
Scaunele nou-născutului pot avea culoare diferită în funcție de alimentație. Dacă este alimentat natural culoarea scaunului va fi în funcție de alimentația mamei și vor fi numeroase. Dacă este alimentat artificial, culoarea este galben-verzui, iar bebelușul are tendința la constipație.