Înfășatul bebelușului reprezintă unul din subiectele cele mai dezbătute în comunitățile proaspeților părinți. Unii sunt adepții acestei proceduri ce datează de generații, în timp ce alții preferă să își lase copiii să doarmă liber. Subiectul este cu atât mai dezbătut cu cât ne aflăm în plin sezon estival, când temperaturile înalte ar putea provoca un disconfort micuților înfășați.
Cu toate acestea, specialiștii susțin că obiceiul înfășatului pentru somn nu ar trebui oprit nici pe timpul verii, existând textile din bumbac fin ce lasă pielea să respire, păstrând în același timp membrele fixate, pentru ca cei mici să poată dormi liniștiți.
”I-am înfășat și pe fiica mea, Alesia, și pe Nicholas. I-a ajutat foarte mult să aibă un somn liniștit, să se odihnească. Somnul este extrem de important pentru dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Înfășatul le oferă celor mici senzația de confort și siguranță din pântecul mamei și îi împiedică să se miște haotic și să tresară în timpul somnului.”, susține Ela Crăciun.
Atunci când nu dorm suficient, copiii sunt mai irascibili, creșterea poate fi afectată, repararea celulară este afectată, crește inflamația ca răspuns la stres și scade bariera pielii care o ajută să rămână hidratată. Pentru bebeluși somnul este extrem de important și de asta încerc să mă asigur că doarme în fiecare zi suficient. E treaz 8 ore pe zi, în intervalul în care trebuie să mănânce și atunci avem timp și de joacă și de iubire și să ne alintăm. Restul de timp e destinat somnului, moment în care bebelușii cresc și își dezvoltă creierul.
Multor mame le este teamă să își înfașe copilul, mai ales în timpul verii, de teamă să nu se supra încălzească sau să se sufoce. Nu este cazul să ne temem de acest lucru, atât timp cât nu poartă hăinuțe pe dedesubt și îl înfășăm cu o pătură subțire, moale, din bumbac 100% organic.
Înfășatul îi calmează și le oferă un somn liniștitor.
- Îl așezăm pe spate peste patura pixată până la nivelul umerilor.
- Băgăm mânuțele în mânecuțele păturii, dacă aceasta este prevăzută cu aceste buzunărașe
- Aplicăm părțile laterale ale păturii, una peste alta, peste burtică, lăsând picioarele libere
- Mânuțele trebuie să rămână fixate de-a lungul corpului și nu sub el
- Dacă vrem, punem și piciorușele în buzunarul de jos al păturii
Bumbacul organic fiind foarte fin, îi lasă pielea să respire și îi oferă în același timp senzația de confort și mângăiere ca atunci când era în burtica mamei sau când este ținut în brațe