mamaplus

Începe diversificarea? Opt reguli importante de care trebuie să ții cont

-
//
14.02.2022

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentație sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producția de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Începutul diversificării este întotdeauna complicat pentru mămicile aflate la prima experiență. Iată de ce, este nevoie să respectați câteva reguli de bază pentru ca totul să meargă ca pe roate.

1. Diversificarea puiului tău ar trebui să înceapă cu alimente tranziționale, care vor face legătura între alăptare și meniul obișnuit al familiei. Ideale pentru debutul diversificării sunt cerealele cu lapte, căci conțin nutrienții necesari micuțului organism și sunt ușor de digerat. Piureurile de legume și de fructe sunt o altă variantă optimă de diversificare, căci puiul tău încă nu poate mesteca, așa că este necesar ca toate alimentele oferite să fie pasate.

2. Fiecare nou aliment introdus în meniul micuțului tău trebuie introdus progresiv. De asemenea este important să introduci în dieta bebelușului doar câte un aliment nou, la un interval de 3-4 zile. În acest mod, ai posibilitatea de a monitoriza reacțiile micuțului la fiecare aliment în parte, evitând astfel eventualele alergii sau intoleranțe alimentare.

3. În cazul în care micuțul refuză un aliment, nu trebuie să cedezi, ci să faci mai multe încercări (chiar și 10) până va fi acceptat, însă fără a-l impune.

4. Cerealele care conțin gluten (grâu, orz, ovăz, secară) trebuie introduse după vârsta de 7-8 luni.

5. De 3-4 ori pe săptămână, este indicat să introduci în meniul micuțului carne slabă, de pasăre (chiar și de porumbel, foarte bogată în fier), de vițel sau de pește (după vârsta de 11 luni).

6. Puiul tău are nevoie de un aport mare de nutrienți, așa că oferă-i, cât de mult posibil, alimente în stare naturală și evită preparatele industriale. Atunci când mai crește, poți să-i oferi copilașului mâncare gătită, însă ai mare atenție la modalitatea de preparare. Spre exemplu, până la vârsta de 3 ani, puiul tău nu ar trebui să primească alimente prăjite. De asemenea, sarea trebuie folosită în cantități foarte mici, iar zahărul nu trebuie inclus deloc în alimentația sa.

7. O altă regulă este instituirea ritualului mesei pentru că astfel micuțul va deprinde obiceiuri alimentare sănătoase, care îl vor ajuta să devină un adult sănătos.

8. Esențial în primii ani de viață ai puiului tău este să-ți amintești că acesta are nevoi nutriționale speciale, diferite de cele ale unui adult. Alimentația lui este necesar a fi precis adaptată, conținând doar alimente nutritive, precum legume, fructe, carne slabă, lactate și ouă. De asemenea, după ce a împlinit vârsta de 6 luni și puiul nu mai primește exclusiv lapte matern, acesta are nevoie de apă pentru hidratare. Hidratarea este importantă, așa că asigură-te că-i oferi puiului doar apă plată sau, după un an, sucuri naturale, preparate în casă, evitând apa minerală și sucurile din comerț.