O mamă conștiincioasă nu își va scoate copilul nou-născut  la plimbare fără să se uite cîte grade arată termometrul. E adevărat că nu orice mamă tînără știe cum trebuie să-și îmbrace micuțul dacă temperatura a coborît aproape de zero grade sau și mai mult. Întrebarea cum să-ți îmbraci copilul, acum, cînd afară vin gerurile Bobotezei, este destul de actuală. Acest  articol vă propune niște sfaturi utile despre  ce trebuie să ai în garderoba micuțului pentru plimbările de iarnă, hăinuțe  care trebuie să fie confortabile pentru  copilaș și care să asigure liniștea mamei.

Garderoba de iarnă: cum să îmbraci bebelușul pentru plimbare

Orice mamă știe că micuțul trebuie scos la plimbare cît de des este posibil: astfel se dezvoltă imunitatea copilului. 

Totuși, trebuie de respectat un program  pentru bebeluși, inclusiv al plimbărilor. Organismul copilului este foarte sensibil, de aceea evitați răcirea sau supraîncălzirea.  E important să îmbrăcați corespunzător micuțul pentru plimbare, această  problemă trebuie tratată cu seriozitate, dar nu trebuie de exagerat.

Hăinuțele copilașului trebuie alese în funcție de anotimp, alegerea se face  din timp. În popor se spune că atunci cînd îmbraci copilul trebuie să te ghidezi după modul în care te îmbraci chiar tu. Și e adevărat, pentru că organismul copilului pierde mai ușor  căldura decît organismul unui adult.  Mai mult decît atît,  bebelușul stă  nemișcat în căruț și, după cum se știe, fără mișcare, organismul nu produce energia necesară pentru încălzire.

Astfel, copilul trebuie îmbrăcat doar puțin mai gros. Aceasta nu înseamnă însă că trebuie să-i puneți fulare foarte groase, haine  de lînă și să-l îmbrăcați cu mai multe haine una peste alta. Specialiștii nu acceptă acest mod de a îmbrăca un copil.

Această regulă se referă nu doar la micuți, dar și la copiii mai măricei, care se joacă în curte, dar nu dorm în căruț.La cumpărarea hăinuțelor,  atrageți atenție la stofa din care este confecționată.  Recomandabile  sînt hainele din stofe naturale, care rețin căldura,  care absorb umezeala și permit pielii să respire.   

Garderoba de iarnă: cum să îmbraci bebelușul pentru plimbare

Dacă stofa are fibre sintetice, cînd le îmbraci apare efectul de seră. Poți cumpăra lenjerie termică pentru micuț: care vă permite să  îmbrăcați copilul bine și nu-l incomodează la mișcare.

Ar fi bine ca tinerii părinții să-i cumpere bebelușului 2 combinezoane de iarnă, unul pentru temperaturi între -15 și-18 °C  și un altul, de-a întregul sau separat, pentru temperaturi mai joase. Combinezonul trebuie să aibă o mărime adecvată vîrstei, să nu fie prea larg, ca să îmbraci mai multe bluze dedesubt. Este corect să-l îmbraci în felul următor:  maiou,  ștrampi, o cămășuță călduță și un costumaș cald sau un combinezon.

Încă un costumaș este în plus. De aceea purtați combinezonul în loc de costumaș, iar pentru vremea mai rece cumpărați unul mai gros . Apropo,   la cumpărarea unui baby plic trebuie să alegeți un model cu fermoar, care se încheie in jurul feței ca o glugă. Trebuie să puneți o pernuță plată sub cap, căpusorul nu trebuie să se afle la un nivel mai jos decît corpul.

Alegeți o căciulița căptușită,  potrivită pentru mărimea capului. Cea mai bună variantă este căciula cu urechi sau șnururi, mai ales pe timp de vînt. Nu e bine ca aceasta să fie confecționată din materiale sintetice, pentru că micuțul va transpira și, avînd capul transpirat, poate răci cu mult mai repede.

Încălțați-l cu ciorapei și cu papucei din stofă, care, de obicei, se vînd împreună cu combinezonul. Dacă folosiți plicul, e suficient să-l încălțați doar în ciorapei  groși. 

Dacă îl îmbrăcați pe micuțul vostru în  combinezon , ascunde-ți mînuțele în mînușite nu prea groase.Cele enumerate mai sus se potrivesc pentru temperaturi foarte joase.

Dacă afară e ger, îl puteți îmbrăca într-o vestuță.  Și dacă îl îmbrăcați în  plic, la fel. Dacă este ger trebuie să-i pui mănuși fără degete micuțului, pentru că în cele cu degete mîinile îngheață mai repede. Sau poți să le îmbraci una peste alta, dacă este ger. Fularul este obligatoriu dacă haina groasă nu se încheie strîns sau dacă temperatura e mai scăzută de  -20°C și trebuie să-i astupați fața copilului.  

Garderoba de iarnă: cum să îmbraci bebelușul pentru plimbare

Bebelușii pînă la 3-4 luni pot fi  înveliți în plapume.Articolele vestimentare enumerate mai jos sînt potrivite pentru temperatură  pînă la-15°C: un costumaș de flanea, un costumaș de bumbac, ciorapei groși, bonețică sau căciuliță împletită sau din fleece și un scutec flaușat. Scutecul îl ține pe copil nemișcat și este înfășurat în jurul gîtului asemenea unui fular. Dacă afară e ger, poți înveli copilul în plapumă. De asemenea, cînd e ger, îl poți înveli într-o plapumă mai subțire și în una mai groasă.

Înainte de ieși cu  bebelușul la plimbare, trebuie să se îmbrace mai întîi mama, apoi să-l îmbrace pe copil. În caz  contrar, copilul va transpira înainte de a ieși afară, iar schimbul brusc de temperatură poate influența negativ asupra organismului. Copilul trebuie  hrănit înainte de plimbare. Luați la plimbare un scutec, servețele de nas, apă, 2-3 suzete și o carte de citit. 

Cel mai bine ar fi să vă plimbați între ora 9.00 și 12.00  sau seara după ora 19.00, cînd lumea se odihnește după o zi de lucru. Pediatrii recomandă să vă plimbații cu micuțul la orice oră, pe orice vreme și cît mai des. Dacă nu reușiți să ieșiți la plimbare, puteți  scoate copilul la balcon. Astfel, copilul va putea să se afle mai mult timp la aer curat, iar dumneavoastră  veți avea mai mult timp pentru treburile casnice.

Dimineața, după ce l-ați hrănit , îmbrăcați-l ca pentru plimbare și scoateți-l la balcon. În timp ce copilul doarme, ocupați-vă cu ce doriți. Aceste ieșiri la balcon sînt mai benefice decît plimbările prin locurile  aglomerate. Cu cît apartamentul este amplasat mai sus,  cu  atît mai curat este aerul.

Garderoba de iarnă: cum să îmbraci bebelușul pentru plimbare

Plimbați-vă mai des și atunci copilul va dormi mai bine, va avea poftă de mîncare și o culoare sănătoasă a feței. Bebelușul poate fi scos pentru prima dată la plimbare în a 7-10 zi de la naștere.   Prima plimbare nu va dura mai mult de 15 minute, iar în următoarea zi vă puteți plimba puțin mai mult. Treptat, creșteți timpul de aflare la aer liber.   Vă puteți plimba de 2 în zi, în medie 2-3 ore.

Sursa