Toată lumea spune că bebelușii adoră băița, însă copilul tău pare să fie excepția de la regulă - băița îl face să plângă și nu știi cum să procedezi pentru a schimba lucrurile. Ce este de făcut?În primul rând încearcă să privești situația cu calm și fii convinsă că nu este nimic anormal ca bebelușului să îi fie la început teamă de băiță. Apoi, încearcă, pas cu pas, să identifici posibilele motive care cauzează această frică.
Îndepărtează-i frica, asigurându-l că ești cu el!
Dacă refuzul apare brusc, după ce inițial copilul se simțea bine în timpul băiței, atunci poate fi vorba de un eveniment care l-a speriat și pe care îl asociază cu contactul cu apa. Poate a înghițit apă, poate a alunecat în cădiță sau poate i-a intrat șampon în ochi. Este posibil ca tu să nu-ți fi dat seama de acest traumatism care a generat frica atunci când el s-a produs, pentru că s-a manifestat rapid, printr-un plâns scurt care a trecut repede. În schimb, corpul bebelușului a înregistrat la fel de repede informația, asociind băița cu frica sau cu durerea resimțită în acel moment.
Asigură-l că ești acolo, cu el și că nimic rău nu i se poate întâmpla
Chiar dacă încă nu vorbește, explică-i pas cu pas fiecare mișcare pe care o faci și fă în așa fel în cât contactul cu apa să fie blând. Atenție mare și la stropii de apă! Aceștia pot activa amintirile neplăcute.
Obișnuiește-l cu apa
Pentru ca frica să dispară, poți încerca să-l înveți să se spele pe față singur, în timpul zilei, făcând din acest lucru ceva amuzant. Nu îl forța! Dă drumul la apă, astfel încât presiunea să fie mică și apa să fie călduță și încurajează-l să își bage mânuțele sub jetul de apă, apoi să se ude pe față. Amuzați-vă împreună uitându-vă în oglindă și făcând tot felul de strâmbături.
Schimbă momentul băiței
O altă metodă de a-l face pe bebeluș să accepte baia implică schimbarea momentului în care aceasta este făcută. De obicei, băița este făcută seara, dar dacă simți că bebelușul este stresat când se apropie acest moment, atunci schimbă-i pur și simplu ora. Este posibil ca după o zi plină, copilul să fie obosit și să nu mai aibă chef de băiță. Încearcă să îi faci baie dimineața, când este odihnit. Este posibil ca schimbarea să fie de bun augur.
Fă-i baie mai rar
Înainte ca bebelușul să meargă, baia zilnică nu este necesară. Ea poate fi făcută o dată la 2 - 3 zile și înlocuită în rest cu o toaleta sumară, care nu implică băița propriu-zisă.
Cum prevenim un eventual refuz al băiței?
Frica bebelușului de băiță poate fi prevenită dacă ai grijă de toate aspectele care ar putea-o genera. Asigură-te că stă confortabil, că nu alunecă, pentru că este foarte important pentru el să se simtă în siguranță. Asigură-te, de asemenea, că temperatura apei, precum și cea din camera în care îi faci baie este adecvată (apa trebuie să aibă 37 de grade C, iar în cameră trebuie să fie maxim 22 de grade C).
Atunci când copilul este mai mare, îi poți propune să aleagă singur dacă să facă băiță sau duș. Faptul că îi dai această posibilitate îl va încânta. De asemenea, alegeți împreună jucării pentru băiță.
Și, nu în ultimul rând, nu uita să te relaxezi! Stresul pe care îl au de obicei părinții înainte de băița bebelușului se poate transmite copilului, așa că încearcă să-ți pregătești totul din timp și să te relaxezi. În timp, băița va deveni o rutină plăcută, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.