În primul rând ar trebui să te anunțăm că avem două vești pentru tine – una bună și alta nu prea. Dacă faci parte din rândul (larg) al mămicilor care curăță cu gura suzeta bebelușului, căzută pe jos, ei bine, îți spunem mai întâi vestea cea bună. Noile cercetări prezentate la Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI) sugerează o legătură între acest obicei al multor părinți și diminuare a reacțiilor alergice la bebeluș.
"Am intervievat 128 de mame cu sugari de mai multe ori pe o perioadă de 18 luni și am întrebat cum au curățat suzeta bebelușului lor. Am descoperit că, bebelușii mamelor care curățau astfel suzeta au avut niveluri scăzute de IgE - un tip de anticorp legat de răspunsurile alergice din organism. Deși există excepții, nivelurile ridicate de IgE indică un risc mai mare de a avea alergii și astm alergic.", declară alergologul Eliane Abou-Jaoude, MD, membru al ACAAI și autor principal al studiului realizat de Henry Ford Health System din Detroit.
Din cele 128 de mame care au completat mai multe chestionare, 58% au raportat utilizarea curentă a suzetelor de către copilul lor. 41 la sută au raportat curățarea prin sterilizare, 72 la sută au raportat o spălare manuală a suzetei, iar 12 la sută au raportat suptul suzetei ca metodă de curățare.
"Am constatat că suptul suzetei de către părinți a fost legat de nivelurile IgE suprimate, începând cu aproximativ 10 luni și a continuat până la 18 luni. Cercetări suplimentare sunt necesare, dar credem că efectul se poate datora transferului de microbi care promovează sănătatea din gura părintelui. Nu este clar dacă producția mai mică de IgE observată în rândul acestor copii continuaă în anii următori.”, susține alergologul Edward Zoratti, MD, membru al ACAAI și co-autor al studiului.
Cu alte cuvinte, acei bebeluși au o cantatitate mai mică de anticorpi ce provoacă alergii.
”Știm că expunerea la anumite microorganisme de la o vârstă fragedă stimulează dezvoltarea sistemului imunitar și poate proteja mai târziu împotriva bolilor alergice. Această metodă de a curăța suzeta bebelușului poate fi un exemplu al modului în care părinții pot transfera microorganisme sănătoase bebelușilor. Studiul nostru arată o asociere între acești părinți și copiii cu niveluri scăzute de IgE, dar nu înseamnă neapărat că suptul suzetei provoacă un IgE mai mic.“, spune dr. Abou-Jaoude.
Și acum știrea rea: Bebelușii pot lua bacterii care produc carii de la mămicile lor
Un studiu australian a constatat că majoritatea bebelușilor și copiilor cu vârste mici preiau bacterii care provoacă carii de la la mamele lor. Bacteriile se răspândesc din saliva mămicii când suflă în mâncarea copiilor, când gustă din lingura lor și chiar își sărută copiii pe gură.