Pentru că este una dintre cele mai căutate întrebări în această perioadă și pentru că neliniștește tot mai mulți părinți, poți afla aici informații despre care este diferența dintre răceală și gripă la bebeluș și copilul mic.
Simptomele gripei:
- Boala debutează brusc;
- Febră mare (Atenție! În cazul unui bebeluș, cu cât este mai mic, cu atât mai repede trebuie să te adresezi medicului!);
- Pare iritat, epuizat, obosit, somnolent (stare înrăutățită);
- Refuză să mănânce;
- Poate să aibă frisoane;
- Gât inflamat;
- Tușește (orice tuse trebuie să ridice semne de întrebare în cazul unui bebeluș mai mic de 6 luni!);
- Probleme la respirație.
Simptomele răcelii:
- Boala se manifestă treptat;
- Stare subfebrilă sau febră moderată (Atenție! În cazul unui bebeluș, cu cât este mai mic, cu atât mai repede trebuie să te adresezi medicului!);
- Nas care curge sau este înfundat;
- Tuse (orice tuse trebuie să ridice semne de întrebare în cazul unui bebeluș mai mic de 6 luni!);
- Iritabilitate, pare obosit, plânge des;
- Refuză să mănânce;
- Gât inflamat.
Ce să faci atunci când bebelușul/copilul mic prezintă simptomele descrise mai sus?
Este important ca bebelușul/copilul mic să fie consultat de un medic. Gripa în cazul unui bebeluș poate fi extrem de periculoasă!
Despre care este diferența dintre răceală și gripă a explicat și dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul evenimentului „La ce să te aștepți”, organizat de Asociația SAMAS:
„Spre deosebire de o răceală, gripa vine „fast and furios”, ai febră mare și arăți foarte rau. În timp ce răceala obișnuită cu virusuri ale căilor respiratorii, se manifestă progresiv în primele 1-2-3 zile, adică la început ești un pic subfebril, după aceea tușești, apoi ai secreții etc. Ceva care se agravează brusc poate fi gripa, mai ales în sezon. Și putem să aflăm dacă este gripă cu ajutorul testelor rapide făcute la unitățile spitalicești la urgențe. Din rațiuni epidemiologice, ca să nu amestecăm pacienții, facem acest test rapid, care în 5 minute ne răspunde dacă este gripă sau altă viroză respiratorie. Iar pentru cazurile complicate, există teste moleculare, care răspund cu mare precizie dacă este o gripă de un anumit/altfel tip și putem să aflăm într-un interval de timp care ne permite să inițiem tratamentul specific. Dar pentru asta trebuie văzut medicul. Sfatul meu este acesta: copilul care nu poate fi trezit, care nu poate să bea, face convulsii din cauza febrei trebuie să ajungă urgent la spital. Și hotărâm în urma investigațiilor dacă este gripă sau altceva”, a explicat dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.