Merele reprezintă o alegere perfectă pentru una dintre mâncărurile primare ale bebelușilor, deoarece sunt ușor de preparat, digerat și au un conținut bogat de nutrienți. În jurul vârstei de 6 luni, când cei mici sunt pregătiți pentru mâncărurile solide, puteți să introduceți în alimentația bebelușilor mere coapte sau făcute piure.
Este recomandat ca merele să fie curățate de coajă în cazul copiilor mai mici de 8 luni. Dacă vă întrebați ce este recomandat să-i dați copilului, între suc de mere și măr întreg, ar trebui să luați în considerare faptul că sucul de mere are un aport mai mic de fibre alimentare și un aport mai mare de fructoză, așa că vă recomandăm merele întregi. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile nutritive ale merelor, după vârsta de 8 luni lăsați și coaja acestora, deoarece aproximativ 2/3 din totalul de fibre și antioxidanți sunt conținute în coajă.
Merele îmbunătățesc tranzitului intestinal
Merele conțin două tipuri de fibre: insolubile și solubile. Atât fibrele insolubile, cât și cele solubile din mere, precum pectina, ajută la regularizarea intestinală, contribuind la prevenirea cancerului de colon și a diverticulozei. Fibra solubilă din mere – pectina – ajută la evitarea constipației, diareei, fiind un factor care influențează scaunul.
Merele au o influență benefică asupra sănătății cardiovasculare
Merele pot promova sănătatea cardiovasculară prin scăderea colesterolului rău, reducând riscul apariției anumitor tipuri de accidente vasculare cerebrale. De asemenea mențin o greutate sănătoasă, datorită conținutul scăzut de grăsimi, fiind o dietă bogată în fibre ce promovează și sănătatea pulmonară. Este cunoscut și faptul că un consum regulat de mere inhibă creșterea tumorilor canceroase aference prostatei, ficatului și colonului.
Ce tip de mere să alegi?
Alegeți merele care au o textură fermă și nu au porțiuni moi, deoarece vreți să evitați merele vechi / trecute. Coaja acestora nu ar trebui să fie decolorată, însă nu confundați coloritul natural neregulat cu decolorarea. Alegeți merele cu o coajă lucioasă, de mărime mică sau medie, deoarece se strică mai greu. De asemenea, evitați merele cu tăieturi și lovituri.
Aroma merelor este pusă în evidență cel mai bine în momentul când sunt coapte. Ați putea, de asemenea, să le gătiți la aburi, în acest fel păstrându-și cele mai multe proprietăți nutritive. Fierberea merelor într-o cantitate mică de apă este o altă modalitate de a găti aceste fructe. Datorită faptului că sunt zemoase, nu va trebui să adăugați o cantitate suplimentară de apă.