mamaplus

Cum se schimbă dimensiunea stomăcelului nou-născutului în prima săptămână după naștere

-
//
13.05.2022

Regurgitează, bea lăptic, are scutece ude des... Dacă ești proaspătă mămică, cantitatea de lichide care trece prin nou-născutul tău poate părea copleșitoare. Cu toate acestea, dacă este prima dată când alăptezi, este greu să știi dacă copilul tău mănâncă suficient.

Cum corpul lor mic aparent nu păstrează nimic înăuntru, s-ar putea să începi să te întrebi dacă îți hrănești micuțul în exces sau nu. Pentru a te ajuta, avem informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege mai stomacul nou-născutului.

Este important de reținut că există o diferență între ceea ce poate menține stomacul unui nou-născut și ceea ce ar trebui să mențină (sau ceea ce ține în mod normal).

Când vorbim despre „dimensiunea” stomacului lor, vorbim de fapt despre volum: cât lapte (sau colostru) înghite confortabil un bebeluș când suge. Când i se administrează formulă prea devreme, un copil poate bea mai mult decât este necesar.

Comparațiile de mărime prezentate mai jos sunt bune pentru a vizualiza aproximativ cât de mult ar trebui oferit unui copil. Stomacul nou-născutului poate sau nu să aibă de fapt această dimensiune și să nu „crească” de fapt de la o zi la alta.

Stomăcelul nou-născutului în prima zi după naștere

În prima zi, stomacul bebelușului tău are dimensiunea unei cireșe. Un nou-născut poate bea aproximativ 1 lingură o dată, așa că este în regulă dacă produci doar o cantitate limitată de colostru în timpul hrănirii.

Stomăcelul nou-născutului în a treia zi după naștere

Până în ziua 3, stomacul micuțului tău a crescut până la dimensiunea unei nuci, care este suficient pentru a găzdui 22-27 ml de lichid. Dacă alăptezi, s-ar putea să te trezești îngrozită în această perioadă, iar laptele tău matern va începe probabil să devină mai alb și mai lichid. Acesta se numește lapte de tranziție și este perfect normal.

Stomăcelul nou-născutului la o săptămână după naștere

Până când copilul tău împlinește 7 zile, stomacul lui are probabil dimensiunea unei caise. După 7 zile, copilul tău este gata pentru 45-60 ml de lichid. Dacă totul merge bine cu hrănirea, copilul ar trebui să se apropie din nou de greutatea de la naștere până acum.