Bebelușia este o perioadă minunată. Cu toate acestea, a avea un copil mic înseamnă și a deveni mai responsabil, atât în ceea ce privește nevoile fizice ale acestei ființe, cât și cele afective. Nevoile fizice țin de hrană și confort termic, dar și de igiena de care are nevoie un bebeluș. Schimbatul frecvent al scutecelor, mai ales în primele luni de viață, este imperios necesar, deoarece bebelușul are nevoie de toaletă zilnică, dar și de curățenie, pentru a se dezvolta armonios.
Copiii cresc foarte repede, iar odată cu acest proces, cresc și nevoile în ceea ce privește scutecele folosite. În medie, un sugar are nevoie de circa 8-10 scutece/zi, uneori și mai mult, deoarece procesele fiziologice sunt mai alerte în primele 2-3 luni de viață. În timp însă, odată cu începerea diversificării, în jurul vârstei de 6 luni, se observă o scădere a numărului de scutece folosite, scăderea fiind vizibilă până la momentul renunțării totale la scutec. În consecință, de la aproape 10 scutece folosite în primele luni de viață ale bebelușului, vei ajunge ca în jurul mărimii 4 sau 5 a scutecelor să utilizezi doar 4 sau 5 scutece pe zi.
Notă: fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu, de aceea se recomandă să nu se înceapă prea devreme antrenamentul în vederea renunțării la scutec.
Cum se calculează necesarul de scutece pe o lună?
Fără a fi expert sau matematician, regula de trei simplă pare a fi folosită cu succes chiar și în cazul puericulturii. Astfel, dacă observăm în decursul a câteva zile obiceiurile fiziologice ale celor mici, putem calcula cu ușurință numărul de scutece estimativ de care avem nevoie într-o zi. Apoi, folosind regula sus-menționată, putem afla necesarul pentru o lună, judecând astfel: dacă într-o zi folosim 10 scutece, atunci într-o lună cu 31 de zile calendaristice vom utiliza 310 scutece.
Firește aici intră în discuție și trecerea de la un număr la altul în ceea ce privește scutecele, numere ce au în vedere greutatea bebelușului, la momentul achiziției acestora.
Numărul scutecelor despre care discutăm este estimativ, deoarece pot exista situații în care acesta este variabil. Spre exemplu, atunci când bebelușul are o afecțiune digestivă, cel mai probabil numărul de scutece va fi mai mare, în vreme ce atunci când micuțul este răcit, pe fondul unei ușoare deshidratări, bebelușul poate să ude un număr mai mic de scutece. În cazul sugarilor, se consideră că un bebeluș este sănătos și hidratat dacă udă cel puțin 8 scutece pe zi, iar scutecul conține echivalentul a 6 linguri de apă.
Notă: deshidratarea este o problemă destul de serioasă, motiv pentru care recomandăm de la primele semne o vizită la medicul pediatru.