mamaplus

Cum recunoști buza legată la bebeluș și în ce mod poate fi soluționată problema?

-
//
29.12.2021

Diagnosticul de buză legată sau fren labial este primit atunci când țesutul care unește buza de gingia superioară a bebelușului este scurt și gros, lucru ce împiedică deschiderea completă a gurii bebelușului. Același lucru se întâmplă și în cazul limbii legate, țesutul ce unește limba de partea inferioară a cavității bucale fiind prea gros și/sau prea scurt. Din această cauză, alăptarea poate fi un proces anevoios și frustrant atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Cert este că, în ambele situații, acestea sunt defecte din naștere și ridică probleme, mai ales când copilul trebuie alăptat.

Mai trebuie să cunoașteți și faptul că limba/buza legată este diagnosticată în mod frecvent la bebeluși și are cauze ereditare. De cele mai multe ori, copiii cu acest diagnostic au pe cineva în familie care s-a născut fix cu aceeaşi problemă. Tocmai de aceea, viitoarele mămici ar trebui să fie atente dacă au probleme de alăptare cu cei mici, dacă nu reuşesc să ataşeze bebeluşul corect la sân ori dacă fac răni la sfârcuri din cauza alăptării.

Un alt semn că ceva nu este în regulă se referă la faptul că nou-născutul se îneacă sau scuipă lapte în timp ce se alimentează sau dacă este mai agitat la sân şi nu ia în greutate.

Cum primiți diagnosticul?

De regulă, atunci când copilul este dus la medic, acesta se uită în gurița lui și își dă seama că ceva nu este în regulă cu el. Ca soluție de tratament, țesutul cu pricina se poate tăia, printr-o mică intervenție chirurgicală, care îi va permite bebelușului să se hrănească pe viitor într-un mod corect.

mamaplus