mamaplus

Cum ajuți bebelușul să respire mai ușor în timpul nopții atunci când este răcit

-
//
01.07.2022

Disconfortul nasului înfundat la bebeluși poate crea probleme pentru întreaga familie. Cel mic simte un disconfort și este mereu iritat, pentru că nu înțelege ce se întâmplă cu el. E adevărat că, la fel ca adulții, bebelușii pot respira pe gură la nevoie, dar un copil cu nasul înfundat este un copil tare nefericit. În primul rand pentru că nu poate dormi. Pentru a-ți face viața mai ușoară, îți oferim câteva sfaturi care sigur îți vor fi de ajutor.

Pentru a-i desfunda nasul, poți folosi picături saline. Sunt cele mai bune pentru copiii cu vârste mai mici de doi ani. Mucusul se înmoaie și se va elimina mai ușor. Folosește un aspirator nazal pentru a curăța mucusul înainte de a-l culca. Acesta are o duză pe care o bagi în nările copilului, un furtun și o duză pe care o bagi în gură și cu care aspiri. Poate ți se pare scârbos, dar stai liniștită.

Filtrul duzei pentru gură va bloca mucusul și nu vei avea surprize. Aspiratorul nazal poate fi folosit fără restricții, de câte ori este nevoie. Dacă nu îți place aspiratorul nazal, poți apela la clasica pompiță, însă ai mare grijă cum o cureți după folosire pentru că de obicei nu este transparentă, pentru a te asigura că ai îndepărtat toate reziduurile.

Improvizează o saună la tine în baie înainte de ora de culcare. Dă drumul la apa caldă pentru câteva minute, până când se face abur în încăpere, apoi stai cu copilul acolo pentru câteva minute sau fă-i băiță chiar acolo. Aburul va ajuta la înmuierea și eliminarea mucusului care împiedică bebelușul să respire cum trebuie.

Un umidificator pus în camera copilului va îmbunătăți calitatea aerului și va preveni apariția uscăciunii căilor respiratorii ale micuțului în timpul somnului. Ai grija să fie curățat corespunzător, pentru că dacă va elibera în aer spori de mucegai s-ar putea să facă mai mult rău decât bine și în loc de răceli ocazionale să ajungeți să aveți de a face cu alergii cel puțin la fel de neplăcute.

Ridică salteaua pe care doarme astfel încât capul piciului să fie la un unghi de 30 de grade în raport cu corpul. Poți folosi o carte pe care să o pui sub saltea, un prosop sau o pernă. Acestă înclinație va asigura o mai bună drenare a sinusurilor și va preveni acumularea de mucus și lichid între nas și gât. De asemenea, îl poți lăsa să doarmă în scaunul de mașină sau în leagăn pentru a respira mai ușor și a se odihni cât de cât. În ambele cazuri, este important să îl verifici periodic.

Îndepărtează orice sursă de mirosuri iritante. Aici se încadrează lumânările sau bețișoarele parfumate odorizantele de cameră, dar și fumul de țigară, în caz că este un fumător în casă. Chiar dacă nu se fumează în camerele în care se află copilul, fumul “călătorește”.

Asigură-te că micuțul este hidratat corespunzător pentru ca mucusul să fie cât mai subțire și fluid. Dacă bebelușul nu poate să sugă sau refuză biberonul, după caz, pentru că are nasul înfundat, faceți un pic de “curățenie” înainte de a-i da lapte.

O altă metodă pentru a ajuta la decongestionarea căilor respiratorii este masajul. Masează-i ușor nasul, sprâncenele, pomeții pentru a relaxa zona sinusurilor și continuă cu linia părului și ceafa pentru a-l liniști.