Poate că nu multă lume știe, însă nou-născuții au deja în maxilar dinții, gata formați, în momentul în care vin pe lume. Astfel că primele materiale din care sunt alcătuiți dinții încep să apară în corpul fetusului încă din săptămâna 6 de sarcină.
„Calendarul” erupției dentare
Nu există o vârstă fixă la care erupe primul dinte. Sunt copii care se nasc cu un dinte în guriță, în timp ce la alții primul incisiv erupe abia după vârsta de un an.
S-au făcut studii care au stabilit care e vârsta medie la care apare fiecare categorie de dinți. Primii sunt de obicei incisivii centrali inferiori, care apar la vârsta de 6 – 10 luni, fiind urmați de incisivii centrali superiori, cu perioada de erupție între 8 – 12 luni. Incisivii laterali superiori apar între 9 și 13 luni, iar cei inferiori între 10 și 16 luni.
După primul set de incisivi urmează primul set de molari, superiori și inferiori, între 13 și 19 luni. Caninii apar între 16 și 22 luni, iar ultimii care erup sunt al doilea set de molari, între 23 și 33 luni. Majoritatea copiiilor au un set complet de dinți de lapte înainte de a împlini vârsta de 3 ani, dinți care vor începe să pice încă de la 6 ani, pentru a le face loc celor definitivi.
Cum îmi dau seama că bebelușului îi ies dinții? Simptomele erupției dentare
Erupția dentară poate trece neobservată, fiecare nou dințișor fiind o surpriză sau poate stârni o gamă variată de simptome.
- Mulți bebeluși salivează excesiv în această perioadă așa că este indicat să ai la îndemână câteva bavete curate, ca să previi udarea hainelor, și ca să îl poți șterge frecvent.
- Mulți copii devin ușor iritabili sau de-a dreptul nervoși, având zile în care vor să stea numai în brațe sau numai la sân, în care nimic pare să nu le fie pe plac, însă este un simptom normal.
- Bebelușii încep să roadă tot felul de obiecte la care au acces, iar presiunea pe care o exercită pe gingie îl ajută să își mai aline senzația dureroasă. Acum este momentul perfect pentru a scoate jucăriile speciale pentru dentiție.
- Dacă ați început deja diversificarea, îi mai poți da fâșii de legume dure, din frigider, sau biscuiți tari, speciali pentru dentiție.
- Mulți copii manifestă un apetit mai capricios în această perioadă, unii dintre ei cerând să stea toată ziua la sân și renunță repede la orice încercare de a le oferi mâncare solidă.
- Somnul agitat este un alt semn erupției dentare pentru că jena continuă să nu îi lase să se odihnească așa cum trebuie. Bebelușii plâng, scâncesc, se foiesc sau dorm toată noaptea cu sânul în gură.
- Erupția dentară nu va da o temperatură rectală mai mare de 38.5 grade Celsius. Există mămici care susțin că micuții lor au avut febră mai mare atunci când le-au ieșit molarii sau a caninii. Mare atenție! Dacă copilul face febră mare care nu scade la antitermice și prezintă și alte simptome asociate, mergeți la doctor!
- Mulți bebeluși au scaune mai moi în perioada erupției dentare, însă, dacă cel mic începe să facă scaune explozive, foarte numeroase, apoase, cu mucus sau sânge, trebuie mers de urgență la medic.