Chiar dacă pare a fi inofensiv, sforăitul la copiii mici poate fi un indiciu că ceva nu este în regulă și că ar fi cazul să te adresezi la medic pentru o consultație. Situație este cu atâ. Risurile pentru sănătatea copilului sunt cu atât mai mari cu cât vârsta acestuia este mai mică.
Înainte de asta însă ar trebui să verificăm dacă sforăitul nu este o consecință a poziției incomode în care doarme micuțul. Astfel, dacă după schibparea poziției corpului, copului continuă să sforăie, ar fi cazul să verificăm câteva cauze posibile ale acestui simptom.
Numită medical și roncopatie, sforăitul copiilor poate să fie concomitent cu unele afecțiuni respiratori – raceală, gripă și să înceteze ca manifestare după vindecare, poate să apară ca urmare a mucozităților nazale în cursul rinitelor sau ocazional, dar poate să aibă și cauze certe – sinuzita, polipi sau alte cauze, unele cu risc important pentru sănătatea generală a copilului, cum ar fi unele afecțiuni pulmonare sau cardiace. Drept urmare, o consultație la medicul ORL este cea mai bună decizie.
Sforăitul este dăunător atât pentru sănătatea adulților, cât și pentru sănătatea micuților, afectând calitatea somnului. Acesta determină scăderea concentrației de oxigen din sânge și, de aici, provoacă somnolență diurnă, iritabilitate, tulburări de concentrare, agitație, apetit exagerat sau lipsă de poftă de mâncare. Manifestările nu sunt intense, dar toate cumulate afectează dezvoltarea normală a celui mic.
Principalul efect negativ al sforăitului este acela că cel mic nu poate respira normal, căile respiratorii sunt îngustate, astfel că, pentru intervale de timp de ordinul zecilor de secunde, plămânii, creierul și inima nu primesc destul oxigen.
Sforăitul este o tulburare de ritm respirator, astfel că este asociat cu apnee de somn, chiar și la copilul mic și foarte mic. Apneea înseamnă întreruperea ritmului normal al respirațiilor, de unde pot să apară, în timp, dacă nu sunt tratate, complicați respiratorii și/sau cardiace.
Cum scăpăm de sforăit?
Pentru a trata sforăitul la copii e nevoie să mergem la medicul ORL. Specializtul va efectua examenul și analizele corespunzătoare și va stabili cauzele sforăitului. În funcție de aceste cauze, meducul va stabili și un tratament.
Dacă sforăitul e provocat de prezența unor polipi, vi se va recomanda aplicarea unor tratamente prin picături nazale sau inhalarea unor formule medicamentoase cu efect antiinflamator. Dacă micuțul tău sforăie din cauza unor afecțiuni la nivelul amigdalelor sau din cauza unei sinuzite, se vor trata aceste afecțiuni și drept urmare, sforăitul va dispărea.
O altă categorie de cauze o pot reprezenta, fumul de țigară factorii alergeni (praf, păr de animale, polen), astmul alergic, dar și malformațiile cranio-faciale neidentificate. Fiecare cauză în parte are propria sa cale terapeutică, rezolvarea fiind cu atât mai bună cu cât se intervine mai repede.