mamaplus

Copiii ținuți mai des în brațe sunt mai fericiți decât cei lăsați să plângă în pătuț

-
//
04.11.2020

Ai auzit probabil de mai multe ori de la alte mămici sau de pe forumurile de specialitate că ar fi bine să mai rărești momentele în care îți ții în brațe bebelușul pentru a-l consola în timpul unei crize de plâns. În timp ce unii afirmă că astfel bebelușul nu va fi atât de dependent de mamă, alții susțin contrariul.

Potrivit unor studii efectuate recent de medici pediatri și psihologi, bebelușii care petrec mai mult timp în brațele părinților sunt mai veseli, mai comunicabili, au mai puține colici și dorm mai bine. Totodată, beneficiile ținutului în brațe poate avea unele efecte și pe termen lung. Cercetătorii afirmă că bebelușii care sunt ținuți mai des în brațe de părinți devin adulți mai încrezători în forțele proprii, au un respect de sine bine dezvoltat și o relație afectuoasă mult mai bună cu membrii familiei.

Să vedem în continuare motivele principale pentru care unele persoane susțin că nu ar fi bine să-ți ții atât de des copilul în brațe.

”Nu-l mai ține în brațe că se învață așa”

Chiar dacă vei urma acest sfat, să știi că bebelușul tău este deja învățat cu opțiunea de a fi ținut în brațe și îți va cere acest lucru oricât te-ai împotrivi. Încă din burtica mamei, copilul primește multă căldură, mângăiere, simțindu-se astfel protejat. Acum, când are nevoie de atingerile și brațele tale, n-ai cum să-l privezi de acest drept.

”Nu-l mai lua de atâtea ori în brațe, că îl vei deprinde și își va dori să stea numai cu tine”

Este demonstrat științific că bebelușii sunt programați genetic să vrea în brațe. Respectiv, oricâte tentative de a-i schimba obiceiurile ai avea, cel mic tot o să insiste că vrea în brațele tale. În primele luni de viață, bebelușii nu își pot regla temperatura corpului și au nevoie de cantități mici de lapte la intervale scurte de timp. Potrivit unui experiment mai amplu, s-a demonstrat că un grup de bebeluși care au fost spălați, hrăniți în pătuț, schimbați, dar nu au fost atinși deloc în primele luni de viață, au dezvoltat ulterior probleme de ordin psihologic.

”Dacă îl ții mult în brațe acum, se va ține de fusta ta și când va crește mai mare”

Mămicile ar trebui să ia aminte că bebelușii lor sunt cei mai importanți. Chiar mai importanți decât vasele nespălate din chiuvetă, mâncarea rece lăsată pe masă sau alte activități din gospodărie. Mămicile ar trebui să știe să ceară ajutor atunci când au nevoie, pentru că atunci când bebelușul cere prezența lor, celelalte lucruri și activități mai pot aștepta.