Bebelușii care se nasc în lunile de toamnă au un risc mai mare de a face alergii la alimente, avertizează specialiștii. Astfel, copiii născuți în octombrie și noiembrie au de două ori mai multe șanse să dezvolte o formă de intoleranță alimentară până la vârsta de patru ani, decât cei aduși pe lume în iunie și iulie.
Cercetătorii sunt de părere că această variație se datorează expunerii la polen într-o perioadă a sarcinii esențială pentru dezvoltarea fătului. Spre sfârșitul celei de-a treia luni de sarcină, fătul începe să producă anticorpi. Se pare că polenul produs de copacii cu frunze late declanșează dezvoltarea unui anumit tip de anticorpi, denumit imunoglobulina E, care este asociat cu alergiile alimentare.
Cercetările anterioare au arătat că bebelușii născuți toamna sau iarna sunt mai predispuși la eczeme și respirație îngreunată, fapt identificat prin cantitatea mai mare de anticorpi din sânge care țintesc acest tip de alergeni.
Alte studii privind programarea sarcinii au sugerat că bebelușii care vin pe lume vara sunt mai des diagnosticați cu tulburări de hiperactivitate și deficit de atenție, în timp ce copiii născuți primăvara au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de scleroză multiplă mai târziu în viață.
Sursa