Constipația este o problemă des întâlnită în rândul bebelușilor care nu au împlinit încă vârsta de un an. Dar, ceea ce ar trebui să știe mămicile este faptul că scaunele rare nu indică neapărat un episod de constipație.
Nu toți copii care au scaune rare suferă de constipație. Frecvența se poate schimba de la o zi la alta, în funcție de programul de somn, dietă sau dispoziție. Forma și textura scaunului pot suferi și ele anumite modificări, fără să fie neapărat o problemă.
Semne că bebelușul este constipat:
- își sucește mâinile și picioarele, plânge ascuțit și nu-și găsește locul în pătuț
- scaunul este uscat, tare, și iese sub formă de granule mici
- scaunele au o frecvență de sub trei pe săptămână
- bebelușul și-a pierdut apetitul
- abdomenul este întărit, iar buricul, iese ușor în afară
Atenție însă, oricât de ciudat ar părea, scaunul foarte lichid poate fi un semn de constipație. Acesta poate trece cu ușurință de intestinul gros, chiar și peste scaunul mai vechi, blocat acolo.
Motivele cel mai des întâlnite ale constipației la bebeluși sunt următoarele:
Laptele formulă. Este mai greu de digerat față de cel matern și poate duce la constipație. Laptele de la sân nu constipă aproape niciodată, scaunele având consistența moale, chiar dacă micuțul nu a făcut nimic câteva zile;
Diversificarea. Constipația una din principalele probleme care apar odată cu introducerea hranei solide în alimentația micuților. Alimentele sărace în fibre și aportul insuficient de lichide îngreunează digestia;
Deshidratarea. Puiul tău poate refuza sânul sau laptele formulă în momentul în care îi apare un dinte sau are o infecție în organism, fie că e vorba de zona gâtului sau a urechilor. În aceste cazuri se poate ajunge la deshidratare și ulterior, la constipație;
Afecțiuni nedescoperite. Ocazional, constipația poate apărea ca efect al alergiei la un anumit aliment, al intoxicării alimentare sau ca răspuns la intoleranța organismului la anumite produse.
Ce poți să faci?
Fă-i o baie caldă sau, dacă poate sta așezat, umple olița cu apă caldă: aburii care se ridică ajută musculatura din jurul anusului să se relaxeze și să elimine scaunul cu usurință. Dacă are peste 6 luni, introdu-i rectal un supozitor cu glicerină pentru a lubrifia materiile fecale, dar nu înainte de a consulta medicul pediatru. Mișcă-i ușor piciorușele în stilul “bicicletă”, pentru ca fecalele mai vechi să se miște de-a lungul intestinului și să pornească spre anus.
Sursa