Majoritatea bebelușilor suferă de colici până la vârsta de 6 luni, însă este o stare normală, o perioadă de adaptare a bebelușului la alimentație. Dar oare să folosești sau nu ceaiuri anticolici pentru bebeluși? Să vedem cum stau lucrurile!
În privința ceaiurilor, specialiștii au păreri împărțite. Conform unora, anumite plante sunt benefice pentru bebeluși, chiar de la vârsta de 1-2 luni. Pe de altă parte, există păreri că orice plantă poate fi toxică pentru un copil atât de mic. Ceaiurile ar trebui să fie administrate abia după 6 luni. Pe piață se găsesc multe produse anticolici, realizate dintr-un mix de plante cu efecte calmante. Administrează aceste produse bebelușului, doar la recomandarea medicului pediatru, și nu doar pe baza unor recomandări primite de la prietenele tale. Nu toți bebelușii sunt la fel și nu toți reacționează la fel.
Colica (colici la plural) este o durere abdominala intensă, care se poate transforma într-o criză. Bebelușul are un sistem digestiv care abia începe să se acomodeze cu noul regim alimentar. Consultă medicul dacă cel mic are des astfel de neplăceri.
Cum recunoști colicile bebelușului?
- Dacă bebelușul tău plânge 3 ore pe zi;
- Dacă cel mic plânge cel puțin 3 zile pe săptămână;
- Dacă plânge timp de 3 săptămâni consecutive.
Trei e cifra magică. Trebuie îndeplinite aceste trei condiții, pentru a putea declara că cel mic se confruntă cu colicile. Dacă este nevoie, apelează la ceaiuri care ajută digestia. Dar doar la recomandarea medicului.
Iată ce ceaiuri anticolici pentru bebeluși sunt recomandate:
- mentă;
- mușețel;
- ghimbir;
- fenicul;
- chimen.
Toate aceste ceaiuri au efect antispastic și antiinflamator și îmbunătățesc digestia. În plus, au calitatea de a calma crampele dureroase.
Cum pregătești infuzia?
Pui 1 linguriță de frunze sau flori uscate într-o cană de 250 ml, peste care torni apă fierbinte. Infuziile nu trebuie să fie prea concentrate. Sunt greu de asimilat și de tolerat de sistemul digestiv al bebelușului. Pentru a reduce eficient colicii, ai grijă la alimentația ta în cazul în care alăptezi. De asemenea, trebuie să-i acorzi suficient timp să elimine toate gazele după fiecare masă.
Cele mai bune plante pentru ceaiuri:
Mușetel
Adaugi într-o cană 1 linguriță de flori uscate de mușețel și torni apă fierbinte. Acoperi și lași la infuzat 10-15 minute. După acest timp, strecori și pui ceaiul într-un biberon. Bebelușul trebuie să bea ceaiul cât este călduț sau la temperatura camerei, dar nu fierbinte. Poți să-i oferi acest ceai de două ori pe zi. Cere mai întâi sfatul medicului pediatru.
Mentă
Pui într-o cană 1 linguriță de mentă uscată, apoi torni peste plantă apă clocotită și acoperi. Lași la infuzat 10-15 minute și apoi strecori. Torni ceaiul într-un biberon și i-l dai bebelușului să-l bea cât e călduț. Îi dai zilnic acest ceai, până scapă de colici. Evident, tot cu recomandarea medicului.
Busuioc
Adaugi într-o cană 1 linguriță de frunze uscate de busuioc, peste care torni apă clocotită. Lași la infuzat circa 10-15 minute, apoi îl strecori. I-l dai bebelușului cald, într-un biberon.