Întotdeauna pe spate, cu burtica în sus: este prima regulă pentru un somn cât mai sigur al bebelușului, spun specialiștii. Astfel, părinții se asigură că elimină orice risc de moarte subită în pătuț. Chiar dacă ți se pare că bebelușul tău nu se simte prea comod şi adoarme greu în această poziţie, nu ceda, chiar şi în cazul somnului din timpul zilei.

Se pare că sindromul morții subite a sugarului (SMSS) depinde de controlul respirației în timpul somnului. Respectiv, poziția pe burtică este interzisă, deoarece împiedică trezirea nou-născutului în cazul unei apnee (oprirea temporară a respirației).

Adoptarea unor măsuri de prevenire, cea mai importantă fiind poziția de dormit – pe spate, a înjumătățit cazurile de deces în pătuț în ultimii 20 de ani. În Europa, incidența este în prezent între 0,5 și 1 la mie, în funcție de cât de multe campanii de informare au avut loc.

Ce facem dacă cel mic nu vrea să adoarmă pe spate?

Unele mame îşi dau seama că bebeluşului îi este greu să adoarmă pe spate sau se trezeşte foarte des din cauza poziției. În anumite cazuri, copiii nu sunt puşi să doarmă pe spate, din cauza anumitor probleme de sănătate sau pentru că nu reuşesc sun nicio formă să adoarmă în această poziție.

Specialiştii ne atenționează că cea mai mare greşeală este să alternăm pozițiile de dormit în cazul celor mici, crescând astfel riscul de moarte subită. Poziția pe o parte este, şi ea, contraindicată, deoarece s-a dovedit că e la fel de periculoasă ca cea pe burtă.

În cazul în care bebeluşul tău nu vrea să doarmă pe spate, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare. Şi să apelezi la toate strategiile posibile pentru a reuşi să-l culci în această poziție, după o băiță relaxantă şi o masă sățioasă. În ultimă instanță, poți apela şi la suzetă (dacă îl face pe bebe mai receptiv), dar doar atunci când cel mic adoarme.

Atenție, nu e o idee prea bună nici să laşi copilul să adoarmă pe burtică şi apoi să-l întorci pe spate, deoarece ar trebui să-l tot supraveghezi, pentru a nu se întoarce la loc, pe burtică (fiind obişnuit să adoarmă în această poziție, atunci când mai creşte va avea tendinţa să se întoarcă pe burtică în timpul somnului).

Şi dacă se întoarce singur?

Începând de la 3-4 luni, bebe se poate întoarce singur de pe o parte pe alta. Din acel moment, nu mai are rost să pui în pătuț tot felul de prosopele care să-l împiedice să facă acest lucru. Cel mai mare risc de moarte subită este între două şi patru luni de viață, scăzând dramatic după vârsta de 8 luni, însă regulile de prevenire ar trebui să fie menținute până la sfârșitul primului an de viață.

Recent, Academia Americană de Pediatrie a publicat câteva recomandări pentru un mediu sigur în timp somnului bebeluşilor:

  • poziția de dormit pe spate
  • camera să fie foarte bine aerisită (temperatura ideală ar trebui să fie în jur de 20 de grade)
  • copilul nu trebuie să fie acoperit excesiv
  • copilul nu trebuie expuns la fumul de țigară
  • pătuțul copilului ar trebui să fie poziționat pe timpul nopții în camera în care doarme mama (nu e recomandat ca cei doi să împartă patul, iar varianta ideală este co-sleepingul)
  • folosirea suzetei.