Orice mamă grijulie, desigur, este interesată de tot ce ține de copilul ei. O întrebare frecventă este cea despre fontanela copilului. 

Ce trebuie să știe părinții despre fontanela nou-născutului?

Câte fontanele are nou-născutul?

De regulă, pe capul unui nou născut pot fi identificate 6 fontanele: fontanela mare (cea mai cunoscută, numită și frontală sau anterioară), fontanela mică și 4 fontanele laterale (două fontanele sfenoidale și două mastoide).

Toate fontanele reprezintă locul de conexiune a oaselor craniului, mai exact spațiul dintre oasele craniului. Rolul principal al fontanelelor este de a ușura trecerea fătului prin canalul de naștere, permițînd comprimarea și suprapunerea oaselor craniene în timpul nașterii.

În afară de aceasta, copilul la naștere nu are un sistem termoregulator bine dezvoltat și se știe cât de ușor poate răci sau se poate supraîncălzi – fontanelele având un rol important de protecție, care ajută la reglarea temperaturii, pentru a nu permite  scăderea ei, protejând astfel ceea ce este mai  important – creierul.

Ce trebuie să știe părinții despre fontanela nou-născutului?

Unde sunt plasate și când se închide fontanelele la copii?

Fontanela mică la naștere e închisă aproximativ la jumătate din copii, la ceilalți se închide la sfârșitul primei sau  celei de-a doua luni. Aceasta are aproximativ 0,5 cm și este de formă triunghiulară. Fontanele laterale se depistează la copii născuți prematur și nedezvoltați, iar la copiii sănătoși nu sunt vizibile datorită dimensiunilor minuscule.

Fontanela mare – este un indicator al sănătății copilului, care se evaluează de către medic. În mod normal, aceasta la naștere are forma unui romb și dimensiunea de 3 cm x 3 cm. Desigur că fiecare copil este individual încă de la naștere, de aceea dimensiunile în limitele 2x2 cm până la 3-3,5 cm la naștere sunt în normă.

La fel de individual este momentul închiderii acesteia –  încă în secolul trecut Organizația Mondială de  Sănătate a demonstrat  că închiderea fontanelei depinde de factorii genetici și are loc între lunile 6-8 de viață ale bebelușului. Se înregistrează și excepții, când la un copil care se dezvoltă normal fontanela se închide  la 2 ani.

Ce dimensiuni are fontanela la naștere?

Primul lucru care îi alarmează pe părinți este rahitismul. Dar cercetătorii demult au demonstrat că această afecțiune a copilăriei este indicată prin reacțiile a mai multe organe și sisteme de organe, însă ceea ce  se referă la fontanelă – înmuierea capetelor oaselor nu poate duce la modificarea dimensiunilor fontanelei și, respectiv, nu poate fi unicul simptom al rahitismului.

De asemenea, nu trebuie să alarmeze poate prescrierea vitaminei D în cazul dimensiunilor mici ale fontanelei (la ceea ce fac referință frecvent medicii). Aceasta ajută la tratarea și profilaxia rahitismului și nu influențează  asupra termenului individual de închidere a fontanelei.

Mai mult decât atât, nu doar dimensiunea fontanelei va servi drept  indicator pentru un medic, dar și dinamica modificării acesteia. Pentru a suspecta unele boli neurologice, hidrocefalie, microcefalie sau alte patologii, se analizează dimensiunile lunare ale circumferinței capului și dimensiunile fontanelei.

Ce trebuie să știe părinții despre fontanela nou-născutului?

Starea fontanelei la palpare

Un indicator principal este  starea fontanelei mari la palpare. În timpul palpării se simte o pulsare – ceea ce este normal. Dacă copilul țipă sau plânge – fontanela se încordează și se „umflă” ușor. Dacă, atunci când copilul stă liniștit, fontanela depășește marginile oaselor craniene sau   este încordată și observați  o înrăutățire  a stării generale (lipsa poftei de mâncare, refuzul mâncării, moleșeală sau agitație, febră, vomă), trebuie să vă mergeți de urgentă la medic. Astfel pot debuta și se pot  manifesta unele afecțiuni grave.  

Închiderea fontanelei și lipsa  încordării la palpare (de parcă se înfundă), în special când este însoțită de vomă, diaree, refuzul mâncării, sunt simptome ale unor boli,   care trebuie stabilite de către un medic specialist.  

Ecografia creierului  (neurosonografia)

Cât este deschisă fontanela, medicii pot efectua evaluarea obiectivă a stării creierului – neurosonografia (ecografia creierului). Această metodă permite evaluarea structurii creierului, gradul de dezvoltare,  prezența viciilor, a hemoragiilor ca urmare a unei nașteri complicate sau tulburări ischemice, tensiune intracraniană. După  închiderea fontanelei,această procedură nu mai poate fi desfășurată.

Desigur că părinții trebuie   să observe schimbările stării de sănătate a copilului  și să se meargă la timp la medic. De aceea este important să știe și să cunoască simptomele care trebuie să-i alarmeze:

  • „Umflarea” fontanelei peste marginile oaselor craniene atunci când micuțul este liniștit.
  • Încordarea fontanelei  chiar dacă stă liniștit.
  • Lăsarea fontanelei.
  • Creșterea dimensiunilor fontanelei, atestată la măsurarea lunară.

Ce trebuie să știe părinții despre fontanela nou-născutului?

Nu vă temeți să atingeți copilul, să-l mângâiați pe cap, să-l sărutați și atunci veți fi un ajutor pentru medic la stabilirea ritmului de dezvoltare  a copilului.

Sursa