mamaplus

Ce trebuie să faci la etapa de diversificare ca să nu ai un copil cu mofturi la mâncare

-
//
18.02.2022

Piatra de temelie pentru alimentația sănătoasă și echilibrată a copilului o reprezintă etapa de diversificare, care începe cu vârsta de șase luni. Medicul Lee Gibson, specialist în biopsihologie susține că este normal ca un copil de vârstă mică să fie mofturos în ceea ce privește alimentația sa. În plus, atunci când reacționezi exagerat sau când încerci să aplici regimuri alimentare stricte pentru a descuraja mofturile, nu vei face decât să conduci la rezultatul opus.

Specialistul este de părere ca anxietatea nu va ajuta și că este mai bine să îi înveți pe cei mici oferindu-le propriul exemplu, menținând o mentalitate pozitivă când le oferi mâncare și arătându-le cât de mult îți place să consumi un anumit aliment.

Mulți părinți ajung să se îngrijoreze cu privire la cantitatea de alimente sănătoase consumată de copil. Reține că un bebeluș crește într-un ritm mult mai rapid decât un copil care a început diversificarea, prin urmare are nevoie de mai puțină mâncare, are un stomac mai mic, are o concentrare redusă când vine vorba despre mâncare, le place să arate cât de independenți pot să fie.

Cât de mult contează să mănânci cu copilul la masă

Iată câteva dintre beneficiile pe care le prezintă mâncatul la masă cu copilul:

 • Mâncatul în familie încurajează apropierea. Mesele care se desfășoară într-un cadru pozitiv ajută pe membrii familiei să mențină atât o relație bună, cât și un sentiment de apartenență. Atunci când copiii pot conta pe un timp regulat petrecut cu un părinte sau cu adulți, se simt mai iubiți și în siguranță. De asemenea, cei mici își stabilesc rădăcini pentru o viață întreagă când experimentează valorile și tradițiile din sânul familiei.
   
 • Mâncatul în familie sprijină dezvoltarea unui copil fericit și bine adaptat. Copiii se simt acceptați de către familie și nu vor mai avea nevoie de aprobare din partea persoanelor greșite. Pe termen lung, adolescenții au șanse mai mici de a dezvolta depresie și în general au un respect de sine mai bun. Nu în ultimul rând, este mai puțin probabil să fumeze țigări, să folosească marijuana, droguri ilegale sau alcool la adolescență/maturitate.
   
 • Mâncatul în familie îi ajută pe copii să se bucure de o alimentație mai bună. Mesele în familie oferă nutrimente de care copiii au nevoie pentru a crește puternici și sănătoși, precum calciu, fibre și fier. Atunci când se gătește și se mănâncă acasă, mesele au șanse mari să includă alimente din toate cele cinci grupe alimentare: legume, fructe, lapte, cereale, carne și leguminoase și au șanse mai mici să conțină prea multă grăsime și zahăr. În plus, gătitul alături de copil îl învață pe acesta cum să planifice mesele și să pregătească mâncarea, dar și cum să curețe.
   
 • Mâncatul în familie ajută la prevenirea problemelor cu greutatea. Copiii și mai târziu adolescenții au șanse mai mici să devină supraponderali deoarece învață să mănânce sănătos. Adolescenții vor face alegeri alimentare mai bune atunci când mănâncă în alt loc decât acasă; în plus, au șanse mai mici să se confrunte cu tulburări alimentare precum anorexia și bulimia.
   
 • Mâncatul în familie este mai economic. Atunci când pregătești mâncare în casă cu siguranță vei fi mai avantajat pe plan financiar decât când cumperi mâncare gata preparată. Vei salva și timp deoarece este mai rapid decât să mergi la un restaurant sau să comanzi mâncare acasă.
   
 • Mâncatul în familie este plăcut. Ultimul, dar nu cel din urmă beneficiu este cel mai important. Copiii adoră să mănânce alături de familiile lor și se creează o atmosferă plăcută. Iar când mâncarea vine însoțită de zâmbete devine și mai gustoasă.

Copiii învață comportamentele de la părinții lor

Conform cercetărilor, 25-50% dintre copii sunt mofturoși, iar 25% dintre ei au părinți care recunosc că au fost la rândul lor mofturoși. Dacă te limitezi la o gamă redusă de alimente, copilul tău va observa și îți va copia comportamentul. Nu limita alimentația copilului la alimentele pe care le preferi tu; este posibil ca gusturile copilului să fie diferite de ale tale și poate îi oferi alimente care se întâmplă să nu îi facă plăcere. Pe lângă sfatul de bază, de a fi un model bun în ceea ce privește alimentația, este important să consumi o gamă vastă de alimente tu însuți și să mănânci cu copilul tău. Mâncatul nu presupune doar hrană, ci este o activitate socială importantă, iar copiii învață abilități sociale esențiale atunci când mănâncă laolaltă cu alții.

Nu în ultimul rând, nu uita că lipsa apetitului poate fi cauzată de o îmbolnăvire – trebuie să fie consultat de medic, oboseală – încurajează odihna și încearcă să îi oferi din nou mâncare după aceea, probleme emoționale – consolează-ți copilul și încearcă alimentul respectiv ulterior.