mamaplus

Ce trebuie să cunoască părinții din Moldova despre vaccinarea bebelușilor

-
//
09.11.2020

Șeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Anatol Melnic, a vorbit despre importanța vaccinării bebelușilor și miturile legate de imunizare. Potrivit specialistului, vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode din istoria medicinii de prevenire a infecțiilor care au un potențial de răspândire și de evoluție sub formă de epidemie, iar cele mai importante vaccinuri se fac încă în primul an de viață al bebelușului.

"Prima doză se face în primele 24 de ore de la naștere contra Hepatitei B, întrucât infectarea poate avea loc în timpul actului de naștere, iar perioada de incubare este până la două luni. Chiar dacă masa corporală este mică sau copilul a fost născut prematur, oricum se administrează acest vaccin. În prezent, 90 la sută dintre copii sunt vaccinați contra Hepatitei B", a precizat Anatol Melnic.

Cel de-al doilea vaccin administrat în maternitate este vaccinul contra tuberculozei, fiind utilizat în practica medicală încă din anul 1921. Vaccinul protejează bebelușii de două cele mai grave și severe forme de tuberculoză: miliară și meningita tuberculoasă. De asemenea, la două luni de la naștere bebelușul primește o serie de vaccinuri, aceleași doze fiind repetate la 4 și 6 luni (cu excepția vaccinului pneumococic).

"Vaccinul protejează copilul de infecții, chiar dacă se infectează nu va face complicații. Este o metodă de a preveni acele maladii care pot avea complicații destul de serioase, ce pot duce chiar la deces", a mai punctat specialistul.

Potrivit statisticilor, în ultimii 15 ani rata de vaccinare a copiilor de până la un an a scăzut cu 10 la sută. În acest sens, specialiștii atenționează că există riscul creșterii cazurilor de infecții grave. Acestea pot fi prevenite doar prin imunizare.