Majoritatea specialiștilor spun că este foarte important ca bebelușul să meargă mai întâi de-a bușilea și apoi pe propriile piciorușe. Mersul de-a bușilea este important pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a copiilor, astfel încât această etapă nu trebuie omisă în niciun caz.
Dacă bebelușul ajunge la vârsta de 8-9 luni și încă nu s-a rostogolit și nici nu merge de-a bușilea, atunci cel mai indicat este să consulți medicul pediatru, care în urma unui consult poate stabili cauzele pentru care această etapă de dezvoltare este întârziată. Tot medicul este cel care poate face anumite recomandări medicale, de tipul verificărilor la medici specializați, numai dacă el consideră că temerile medicale ar fi justificate. O dată ce excluzi cauzele medicale, iar lucrurile par normale, poți încerca să stimulezi mai mult bebelușul pentru a-l determina să meargă de-a bușilea, oferindu-i în același timp tot sprijinul tău.
Cum stimulăm bebelușul să meargă de-a bușilea?
Cu siguranță poate fi dificil să înțelegi un bebeluș, mai ales în primele săptămâni și luni de viață, însă este foarte important să citești și să te documentezi despre stadiile de dezvoltare a copiilor. Vei afla astfel informații prețioase pe care trebuie să le știi și să le aplici, personalizat, pe cazul tău și al micuțului tău.
Mai apoi, știind exact ce ar trebui să facă un bebeluș, poți aplica informațiile sub formă de jocuri care să îl stimuleze pe cel mic să devină interesat de mișcare. Stimularea necesară trebuie să aibă în vedere poziționarea bebelușului pe o suprafață plană, sigură, astfel încât el să se concentreze doar pe mișcarea de-a bușilea.
Amplasează o saltea de activități pe podea
Salteaua de activități este un foarte bun element de stimulare, deoarece el oferă copilului sprijinul necesar pentru a-l determina să se rostogolească. O dată ce bebelușul se întoarce pe burtică îi este mult mai ușor să înceapă să se târască și mai apoi să meargă de-a bușilea. O saltea de activități este dotată cu diferite elemente care atrag atenția bebelușului, cum ar fi oglinda sau jucăriile colorate, pe care cel mic își va dori să le țină în mână.
Pune jucării pe podea, în jurul bebelușului
Dacă vrei ca bebelușul să meargă de-a bușilea mai repede, îi poți pune pe podea jucării pe care să încerce să le atingă. Pune jucării la o distanță rezonabilă, astfel încât să nu îi creezi celui mic un sentiment de frustrare, ci să încerci mai bine să îl bucuri cu o reușită. Gândește-te că fiecare mică reușită contribuie la dezvoltarea micuțului, deoarece el va înțelege că și cei mai mici pași sunt importanți pentru dezvoltarea sa motrică și cognitivă.
Ar trebui să alegi jucării speciale pentru bebeluși, precum cele care scot sunete, astfel încât să îl poți face atent pe cel mic la ele. Poți pune bebelușul pe podea, iar în jurul lui pune jucăriile favorite, astfel încât acestea să îi atragă atenția bebelușului.
De preferat este să eviți jucăriile interactive, deoarece acestea pot suprastimula bebelușul în loc să îl determine să execute anumite mișcări. Jucăriile interactive au muzică, lumini sau mișcări care pot atrage atenția bebelușului pe mult prea multe planuri, iar această distragere nu face altceva decât să îl facă pe micuț să uite scopul jocului și să îl obosească peste măsură.
Jocul cu mingea
Mingea este unul dintre cele mai eficiente elemente de joc care poate stimula mersul de-a bușilea. Mingea se va rostogoli domol, captând atenția bebelușului care va dori să plece după ea. Este de preferat să nu împingi bebelușul și să nu îi forțezi picioarele în încercarea de a-l determina să meargă de-a bușilea, ci să îl lași în ritmul propriu de dezvoltare, încurajându-l verbal.
Mergi de-a bușilea alături de el
Uneori este indicat să te poziționezi și tu la nivelul podelei pentru a-i arăta micuțului tău ce are de făcut. Dacă el va vedea un exemplu al activității este posibil să încerce să facă același lucru.
Mersul de-a bușilea este stimulat adesea și de animalele de companie, în ciuda faptului că subiectul animalelor de companie lângă bebeluși este controversat. Specialiștii ne spun însă că dacă animalele de companie sunt deparazitate și vaccinate și trăiesc într-un mediu sigur, atunci ele nu reprezintă un pericol pentru bebeluși.
Toți copiii merg de-a bușilea?
În mod surprinzător, nu toți bebelușii merg de-a bușilea. Unii dintre ei trec direct la etapa de mers în picioare, fără a merge de-a bușilea, iar acest lucru este normal. Pentru unii copii mersul în picioare este nativ și cu siguranță cu mult mai confortabil decât mersul de-a bușilea care oricum solicită foarte mult musculatura și oasele.
Mersul de-a bușilea trebuie urmărit deoarece acesta este totuși un indicator în ceea ce privește dezvoltarea normală a peste 90% din bebeluși.
Ce poate influența mersul de-a bușilea?
Dacă un bebeluș nu este stimulat să meargă de-a bușilea, nu este chemat și ajutat, atunci vor începe să apară și unele probleme. De asemenea, bebelușul nu ar trebui să fie ținut prea mult în landouri, cărucioare, scoici auto sau leagăne, tocmai pentru a-l determina să fie cât mai independent și să încerce să meargă de-a bușilea. Acestea au o anumită utilitate și anume aceea că bebelușii sunt ținuți într-un mediu sigur și confortabil, însă dacă se depășește o anumită limită acest lucru interferează cu dezvoltarea corectă a bebelușului.
Nu uita că bebelușii sunt diferiți și că dezvoltarea lor nu se face după manual. Ea depinde de foarte mulți factori, printre care starea de sănătate, nivelul de stimulare zilnică, joacă sau capacitate de învățare.