mamaplus

Ce poți să faci atunci când bebelușul de un an se trezește noaptea plângând?

-
//
16.02.2022

Răbdarea este primul pas spre o comunicare eficientă părinte-bebeluș. Odată cu împlinirea vârstei de un an, bebelușilor nu le prea place să stea singuri, mai ales noaptea și mai ales dacă în timpul zilei au avut parte de un somn mai îndelungat. Mulți copii încă de la această vârstă au o nevoie puternică de control, iar imposibilitatea adormirii poate reprezenta o mare sursă de frustrare. 

Recomandarea noastră ar fi să nu te grăbești cu planul de acțiuni. Dacă cel mic plânge în miezul nopții, chiar dacă ți se rupe sufletul, este indicat să aștepți puțin pentru a vedea dacă se liniștește singur sau are, cu adevărat, nevoie de ajutorul tău. Amintește-ți că toți copiii sunt zgomotoși atunci când se trezesc, indiferent de cauză. Așa că nu se întâmplă nimic rău dacă îl lași 1-2 minute să vezi dacă adoarme la loc.

În cazul în care bebe începe să plângă mai tare, atunci e bine să verifici toate semnele de mai sus. Oferă-i iubire în timp ce îl verifici, dar încearcă să nu vorbești prea mult cu el, până nu identifici exact problema. Dacă bebe s-a trezit din cauza unui coșmar, asigură-l că nu este real și că se află în siguranță. După ce adoarme, poți părăsi camera (dacă doarme în altă cameră). Dacă începe să plângă iar, așteaptă câteva minute înainte de a te întoarce. Repetă de câte ori este nevoie, crescând treptat timpul. Dar, aceasta este în general metoda pe care vrei să o folosești dacă îl înveți să doarmă în pătuțul lui. NU dacă are febră sau respiră greu!

Remedii la îndemână și sfaturi pentru trezirile copilului de 1 an

În primul rând trebuie să ții cont că la această vârstă are nevoie de un program de somn de zi și de noapte, cât mai echilibrat și mai bine stabilit. Cu alte cuvinte, nu este indicat să lași lucrurile la voia întâmplării. Poți face asta, dar rezultatele vor fi atât în detrimentul copilului cât și al tău. Încearcă să stabilești ritualuri care să îl ajute să înțeleagă când a venit momentul de somn și când este momentul de joacă.

De asemenea, asigură-i aer curat permanent, verifică temperatura ambientală să nu fie nici prea mare, nici prea scăzută. În general se recomandă ca în timpul somnului copilul să aibă în cameră între 18 și 22 grade. Totuși, dacă ți se pare prea puțin, încearcă să nu exagerezi și să sari la 25. Prea multă căldură poate fi obositoare pentru somnul bebelușului de 1 an și poate rezulta în treziri bruște și constante.

În cele din urmă, ai grijă să nu se uite la TV înainte de culcare, să nu privească desene sau programe înfricoșătoare în timpul zilei, și nici să nu îi citești povești triste înainte de somn. Toate aceste elemente pot contribui la apariția coșmarurilor. Mai mult, fii atent la reacțiile lui raportate la persoanele cu care intră în contact în timpul zilei, la emoțiile tale, ca mamă (nu uita că încă le poate percepe, dacă aveți o conexiune mai profundă) și încearcă să fii cât mai liniștită.

Starea emoțională a părinților o afectează pe cea a copilului mai mult decât ai crede!

Așadar, multă răbdare și nu ignora semnalele nonverbale ale copilului. Până la acest punct cu siguranță ai început să îi înveți limbajul plânsului. Ascultă-l. Intuiția unui părinte este cea mai la îndemână armă împotriva stărilor nefaste ale bebelușului său.