Cât de des îmbăiem copilul? Am inclus într-un singur articol opiniile pediatrilor, părinților și rezultatelor cercetărilor în această privință, ca să aflați cât de des puteți spăla copilul, fie acesta nou-născut sau mai mărișor. Dacă copilul are 2-3 ani, probabil v-ați confruntat cu smiorcăieli și rugăminți că nu vrea să facă baie. Nu tuturor copiilor le place să se scalde. La vârsta de 2-3 ani, băița îi strică buna dispoziție, ceea ce provoacă conflicte zilnice. Iată că apare întrebarea: chiar merită implicarea în această luptă? Oare e necesară băița zilnică sau aceasta e mai degrabă o regulă exagerată?
Opinia specialiștilor despre băița copilului
În pofida tradiției, după părerea Lorei John, doctor în științe medicale, reprezentant al Academiei Americane de Pediatrie, copiii nu au nevoie să fie scăldați în fiecare zi.
Îmbăierea este necesară doar dacă copiii se joacă în nisip sau în alte locuri, consumă alimente solide și se pătează. Băița e doar pentru a spăla murdăria.
Dacă scutecul și hăinuțele sunt curate și dacă cutele din zona axilară și inghinală se șterg regulat cu un burete umed, nu mai e nevoie de altceva în cazul unui bebeluș sau al unui copil de 2-3 ani. Îmbăierea mai des de 2-3 ori pe săptămână poate usca pielea, ceea ce poate determina apariția eczemelor – o porțiune de piele uscată și iritată, care, deseori, se asociază cu astma și alergia.
Probabil vă va uimi, dar dermatologii americani susțin că, de la vârsta 6 până la 11 ani copiii trebuie îmbăiați de 1-2 ori pe săptămână, dacă s-au murdărit, au înotat în rezervoare sau bazine sau dacă miros urât. Mai pe scurt, dacă copilul petrece mai mult timp în casă, nu e nevoie să fie scăldat în fiecare zi.
Praful de pe piele poate avea și un rol protector. Contactul cu virușii, bacteriile și murdăria dezvoltă sistemul imunitar. Iar adolescenții trebuie să se scalde sau să facă duș mai des, precum și să aibă grijă să se spele de două ori în zi pe față, pentru a menține un ten curat și a nu permite depozitarea grăsimii în pori.
Opinia cercetătorilor despre băița copilului
Multe dintre cercetări susțin că pielea copilului este foarte sensibilă față de cea a adultului, fiind mai sensibilă la alergeni precum apa și săpunul. Eczemele apar în primii 5 ani de viață a copilului. Dacă pielea devine prea uscată din cauza îmbăierii zilnice, poate apărea eczema. În ultimii 10 ani a crescut numărul copiilor cu eczeme, în special în țările industrial dezvoltate.
Unele cercetări au demonstrat că băițele pe bază de uleiuri (în loc de apă) reduc apariția eczemelor și altor afecțiuni de piele. În pofida unui număr mare de produse hidratante pentru copii, multe date științifice demonstrează că utilizarea lor este echivalentă cu cea a utilizării apei.
Concluzie despre cât de des trebuie scăldat copilul
Experții împărtășesc opinia că nu e necesar să scăldați zilnic copilul, dar trebuie efectuată igiena zilnică. Academia pediatrică recomandă ștergerea în locul scăldatului în cazul bebelușilor, măcar până la uscarea ombilicului. Ștergeți bine pielea, apoi aplicați o loțiune hipoalergică fără parfum.
Cu cât este mai mare copilul, cu atât mai des trebuie să se spele. Apelați la sfaturile unui pediatru, care vă va ajuta să rezolvați „problema” băiței în cazul copilului dumneavoastră.