Una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea bebelușului este rostogolitul de pe o parte pe alta. Această deprindere îi oferă o mobilitate mai mare și debutează în jurul vârstei de 5-6 luni, adică imediat ce reușesc să-și susțină singuri capul și învață să stea în șezut fară ajutor. În scurt timp, ei încep să-și schimbe singuri poziția, întorcându-se cu ușurință pe burtică sau pe spate. Noua descoperire le oferă mai multă libertate de mișcare și ocazia să exploreze puțin teritoriul necunoscut din jurul lor.
În același timp, rostogolitul pune bazele pentru mersul de-a bușilea – următoarea mare etapă din viața copilului. Ceea ce trebuie să știi e că unii micuți își fac curaj mai greu și se deprind ceva mai târziu cu rostogolitul, așa că nu sta cu ochii pe calendar să numeri lunile: puiul tău va ajunge la acest pas în ritmul lui.
De asemenea, s-ar putea chiar să înceapă mai devreme. De pildă, unii bebeluși reușesc să se rostogolească pe spate încă de la 4 luni; totuși, mai trece puțin timp până să treacă pe burtică, din poziția întins pe spate, pentru că abia la 5-6 luni se dezvoltă suficient mușchii gâtului și ai brațelor pentru o astfel de manevră.
Cum începe această etapă?
Cam pe la 3 luni, o să observi că, atunci când îți așezi micuțul pe burtică, el își înalță capul și umerii, susținându-și greutatea în mânuțe. E ca un fel de „mini-flotare” care îl ajută să exerseze și să-și întărească sistemul muscular. La 5 luni, bebelușul poate deja să-și ridice singur capul, să se împingă în sus cu brațele și să-și arcuiască spatele pentru a-și înălța pieptul de la sol. Tot acum, el începe să se balanseze pe burtică, să dea din piciorușe și să „înoate” cu mânuțele. Toate aceste mișcări îl ajută să-și dezvolte exact acei mușchi pe care îi va folosi mai târziu (la 6 luni) pentru a se rostogoli – în ambele direcții.
Trebuie să afli însă că nu toți bebelușii adoptă această metodă de a se deplasa. Unii micuți sar cu desăvârșire peste această etapă și trec direct la statul în fundulet și apoi la mersul de-a bușilea. Prin urmare, nu îți face griji dacă puiul tău nu respectă tiparul. Câtă vreme el își dezvoltă totuși niște abilități noi, capătă tot mai multă mobilitate și își manifestă interesul de a se mișca și de a explora casa și mediul din jurul lui, nu ai niciun motiv să-ți faci griji că refuză să se rostogolească.
Ce ai tu de făcut?
Cea mai la îndemână modalitate să-ți încurajezi puiul să progreseze este prin joc. Când observi că începe să se rostogolească singurel, încearcă să-l stimulezi să repete mișcarea tentându-l cu o jucărie pe care să i-o așezi alături – lângă el, pe partea pe care a învățat deja să se rostogolească, dar nu atât de aproape încât să ajungă imediat la ea. Sau așază-te chiar tu lângă el și cheamă-l spre tine, încercând astfel să-l determini să se deplaseze. Zâmbește-i și laudă-l de fiecare dată când reușește (îi poți aplauda chiar succesele) – e foarte distractiv să te rostogolești, dar la primele încercări s-ar putea să-i fie teamă, așa că are nevoie de toată încurajarea ta.
Pe lângă iubire și sprijin, tot tu trebuie să-i oferi și protecție. Asta înseamnă să fii foarte atentă la eventualele accidente, cu precădere, atunci când îl urci pe măsuța de schimbat scutece. Chiar dacă până la vârsta de 5 luni nu există pericolul s-o ia din loc, e mai înțelept să-l ții cu o mână încă de la început atunci când îl schimbi pe o suprafață înaltă (pat, masă, canapea etc.). Ar fi păcat ca prima lui tentativă de rostogolire să se termine cu o accidentare!