Kinetoterapia se adresează în egală măsură atât adulților, cât şi copiilor. Putem să mergem şi pe prevenție şi pe corecție. Kinetoterapeutul Tania Ghinea ne spune în continuare care sunt afecțiunile care necesită kinetoterapie, dar şi care sunt exercițiile care ne ajută să ameliorăm anumite dureri.
Când e cazul să mergem la kinetoterapie ca metodă de prevenție?
"Recomand părinților, ca odată la şase luni, să le facă copiilor evaluări kinetoterapeutice. Să se evidențieze dacă există probleme la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul membrelor inferioare şi chiar la nivelul mandibulei. De preferat, este să înceapă un program de recuperare medicală alături de un specialist, care să-i coordoneze mişcările prin tonifierea musculaturii paravertebrale, abdominale sau chiar corecția diverselor probleme la nivelul membrelor inferioare.”, susține kinetoterapeutul Tania Ghinea.
Specialista a vorbit și despre kinetoterapia aplicată în cazul bebelușilor.
”Avem şi pacienți bebeluşi. Vin mămici cu nou-născuți, pe care îi putem ajuta în dezvoltare. Să treacă armonios prin fiecare etapă de dezvoltare. Între patru şi şase luni să se întoarcă de pe o parte pe cealaltă, între şase şi opt luni să stea în şezut, apoi îi ajutăm să se ridice în picioare, pentru ca atunci când se ridică să aibă o musculatură tonifiată.”, a mai adăugat Tania Ghinea.
Ce dureri pot fi ameliorate cu ajutorul kinetoterapiei
”Atunci când suntem copii şi practic se opreşte creşterea la fete şi băieți, pe suprasolicitare putem avea probleme la nivel lombar, cervical sau la nivelul coloanei vertebrale. Aceste probleme pot apărea din cauza statului la birou, cărat, ridicat sau în cazul mamelor care trec prin sarcină sau oscilații de greutate. Important este ce faci şi în sala de kinetoterapie ca exercițiu, dar şi ce faci în viaţa de zi cu zi. Practic, să menții ceea ce înveți la sedințele de kinetoterapie.”, a specificat kinetoterapeutul.