Specialiștii spun că această poziție poate fi pusă în aplicare imediat după sarcină. Copilul poate fi așezat astfel timp de 5-10 minute, cel puțin de două ori pe zi. Totuși, dacă bebelușul tău plânge insistent atunci când este așezat astfel, el nu trebuie forțat.
În timp poți apela la o serie de trucuri prin care această poziție devine mai plăcută:
- cel mai simplu este să așezi bebelușul pe burtă direct pe pieptul tău, și nu pe pat;
- alege o păturică colorată și după ce l-ai așezat pe burtică te poți așeza și tu pe burtă în fața lui. Distrage-i atenția cu multe zâmbete, fă zgomote ciudate, arată-i jucăria preferată.
- când bebelușul stă așezat pe burtică îl poți ajuta să se simtă mai confortabil dacă așezi un prosop rulat sub el.
De ce e important să așezăm bebelușul pe burtică?
Bebelușul așezat pe burtică, o poziție care la prima vedere pare incomodă pentru cei mici. Și nu doar atât! Mulți părinți sunt speriați de faptul că atunci când sunt așezati astfel, copiii pot fi puși în pericol. Recomandarea ca bebelușii să fie culcați doar pe spate circulă de mai bine de 10 ani și, potrivit statisticilor, de când părinții au început să ia în calcul acest sfat, incidența sindromului morții subite a nou născutului a scăzut cu peste 50%.
Totuși, această teamă i-a făcut pe mulți părinți să evite total poziția în care bebelușul e așezat pe burtică. Atunci când copilul petrece prea mult timp așezat pe spate nu are șansa să își dezvolte și mușchii din partea superioară a corpului.
Astfel, atunci când este supravegheat, bebelușul trebuie așezat pe burtică întrucât acest lucru aduce multe avantaje în dezvoltarea lui.
Cel mai important aspect al aceste poziții este că permite întărirea mușchilor gâtului și ai spatelui. Atunci când acești mușchi sunt puternici, bebelușul poate să își întoarcă capul de la stânga la dreapta și se înlătură definitiv riscul de moarte subită.
Aceiași mușchi din partea superioară a corpului îi vor permite să se ridice în patru labe mai ușor, să meargă de-a bușilea sau să se ridice în funduleț.