Potrivit unui studiu Australian, majoritatea bebelușilor și copiilor cu vârste mici preiau bacterii care provoacă carii de la mamele lor. Bacteriile se răspândesc din saliva mămicii când suflă în mâncarea copiilor, când gustă din lingura lor și chiar își sărută copiii pe gură. Sănătatea copilului este probabil prima prioritate a unui părinte, dar unele momente de alint i-ar putea pune sănătatea dentară în pericol, chiar înainte ca primii dințișori să iasă.

Atunci când bebelușii se nasc, nu sunt expuși la Streptococcus mutans, bacterii care produc carii atunci când părăsesc acidul, în timp ce se consumă alimentele rămase pe dinți. Contactul cu acea bacterie pot pune copilul la risc de carii, chiar înainte că dințișorii să iasă, spune Art Nowak, DMD, fost președinte al American Board of Pediatric Dentistry.

"Imediat ce primul dinte erupe, bacteriile încep să dezvolte placa. Indiferent dacă este de la formulă sau lapte matern, activitatea începe în interiorul acelei plăci. Într-un timp scurt, acea activitate creează acid și așa începe întregul proces al bolii. La cinci, șase, șapte luni, încep lucrurile să ia avant. Apropo, de aceea nu trebuie să folosiți niciodată pasta de dinți a copilului.”, spune Dr. Nowak pentru CNN.

Dinții unui copil sunt foarte vulnerabili la aceste bacterii atunci când încep să se dezvolte.

Practica unei bune igiene dentare și evitarea "împrăștierii" salivei poate fi o soluție pentru prevenirea unor eventuale probleme dentare la copii.

Ajută mult dacă ștergeți gurița bebelusului cu un tamponaș steril, umed: ștergeți limba, dinții și obrajii - astfel coloniile de bacterii nu se vor înmulți.

Caria dentară este rezultatul unei infecții cu un anumit tip de bacterie, ce foloseşte zahărul şi carbohidrații simpli din alimente pentru a forma acizi. Când un dinte este expus frecvent atacului acid, stratul de smalț pierde din minerale şi astfel se formează caria dentară. Aceasta poate fi incipientă, medie sau profundă şi suportă tratament în funcție de stadiul dezvoltării sale.