Chiar dacă foarte mulți părinți s-au convins deja că scutecele refolosibile sunt extrem de utile în gospodărie când ai un bebeluș în casă, totuși unele mămici încă le mai consideră inutile și greu de utilizat. Dacă încă nu le-ai folosit niciodată, ai vrea probabil să cunoști care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale acestor scutece.
Un studiu arată că jumătate din bebelușii de pe glob învață să folosească olița la vârsta de un an. Totuși, în societățile unde bebelușii sunt obișnuiți cu scutecele de unică folosință, aceștia deprind folosirea oliței la vârsta de trei ani.
Pentru părinții moderni, lipsa scutecelor de unică folosință pare ciudată, dificilă, inestetică, solicitantă. Dacă privești în perspectivă, vei constata că învățând semnalele prin care bebelușul tău îți arată atunci când dorește să folosească olița, elimini din folosire scutecele pentru doi ani de zile. Soluția este nu doar mai puțin costisitoare, dar are avantajul de a stimula bebelușul să se comporte instinctual și să nu dezvolte o dependență de scutec.
În primele săptămâni de viață ale bebelușului tău, vei observa tendința lui de a urina atunci când îi schimbi scutecul. Deși mulți părinți se amuză pe această temă, comportamentul bebelușilor este dovada concretă a instinctului cu care s-au născut: să urineze când rămân în fundulețul gol.
Știai că? Așa cum detectezi momentele în care bebelușul cere de mâncare sau vrea să doarmă, la fel de ușor poți identifica perioadele în care are nevoie la toaletă. Doar pentru că părinții nu sunt obișnuiți să observe și această parte a comportamentului bebelușilor lor, nu înseamnă că nu reușesc să detecteze instinctiv momentele în care este nevoie de oliță.
Pe măsură ce cresc și sunt obișnuiți să poarte scutece de unică folosință, bebelușii se dezobișnuiesc să elimine urina sau elementele solide atunci când sunt dezbrăcați / lăsați în funduletul gol, fiindcă se adaptează unui nou comportament impus de părinți (mai mult sau mai puțin conștienți de efectele directe) - să folosească scutecul pe post de oliță.
Atunci când optezi pentru scutece refolosibile, ține cont de faptul că scutești în medie 4000 de scutece de unică folosință, elimini câteva săptămâni de eforturi în educarea bebelușului să folosească olița și asiguri un proces plăcut, lejer și comod pentru micuțul tău.
Scutecele din bumbac pot fi spălate în mașina automata și au o rezistență mare la curățări repetate. Sunt mămici care aleg scutece de unică folosință doar în situația în care bebelușul iese din casă, fiindcă li se pare comod și igienic să arunce scutecul de unică folosință.
Important este să înțelegi că nu există o practică bună sau rea în îngrijirea bebelușului, acestea sunt sfaturi bazate pe cunoștințele legate de modul în care se devoltă un bebeluș. Folosirea scutecelor refolosibile - din bumbac - sau eliminarea completă a lor sunt stiluri care încurajează comportamentul înnăscut al micuțului tău.