Prima greșeală:
Introducerea timpurie a produselor complementare în regimul alimentar al bebeluşului
„Când am început să diversific alimentaţia copilului meu, încercam să urmez toate instrucţiunile de pe ambalaj. Unele produse, conform inscripţiei de pe etichetă, pot fi oferite bebeluşului începând de la vârsta de 3-4 luni, de aceea momentul ales de mine ca fiind cel oportun a fost 3 luni”.
Nu este tocmai rezonabil ca atunci cînd doreşti să achiziţionezi un produs pentru bebeluşul tău să te ghidezi doar după cele indicate pe etichetă. Momentul optim pentru introducerea produselor complementare este diferit pentru fiecare bebeluş în parte şi se determină în dependenţă de starea sănătăţii şi nivelul de dezvoltare fizică a acestuia. Este imperativ să reţii faptul că debutul diversificării se face doar la recomandarea medicului, iar pînă la momentul respectiv, singura hrană pe care trebuie să i-o oferi bebeluşului tău este laptele matern sau formula de lapte adaptată (atunci cînd alăptarea la sîn nu este posibilă).
Greșeala a doua
Copilul ştie cel mai bine de ce are nevoie organismul său
„Primul produs pe care l-a încercat bebeluşul meu după laptele matern a fost îngheţata… I-am cumpărat celui mai mare, însă ăsta mai mic mă privea cu atîta duioşie, încît nu am putut să rezist tentaţiei de a-l servi. Şi trebuie să recunosc că nimic rău nu s-a întîmplat.”
Cu părere de rău, unele mame greşesc atunci cînd se ghidează după principiul „dacă bebeluşul meu vrea ceva, este absolut firesc să-i ofer acel ceva”. De fapt, organismul bebeluşului în primul an de viaţă este capabil să facă faţă doar anumitor categorii de produse. Acest lucru este cauzat de particularităţile organelor interne şi sistemelor acestuia, care nu sînt suficient de dezvoltate. Mai mult decît atît, produsele „destinate adulţilor” pot conţine conservanţi, coloranţi, aromatizatori şi altele.
Greșeala a treia
Cu cît mai variat, cu atît mai bine
„Copilul trebuie să primească toată gama de vitamine, de aceea prefer să-i ofer piureuri din mai multe tipuri de fructe, care conţin toate substanţele nutritive necesare”.
Copilul trebuie familiarizat în mod treptat cu diferite tipuri de alimente. Iniţial optează pentru produsele monocomponente, acest lucru îţi va permite să urmăreşti reacţia organismului bebeluşului la fiecare aliment în parte. Începutul diversificării poate fi însoţit de anumite reacţii adverse la un aliment sau altul (alergii, disconfort gastrointestinal etc.), iar identificarea alimentului „cu pricina”, din păcate, nu este posibilă. Mai mult decît atît, din cauza înrăutăţirii stării de sănătate a bebeluşului, introducerea produselor complementare în regimul alimentar al acestuia va trebui amînată pînă cînd acesta îşi va reveni în totalitate. Astfel, efectul va fi opus celui dorit.
Notă importantă: Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuînd alăptarea. Nestlé susţine această recomandare. Consultă medicul pediatru pentru a te informa cînd să introduci în regimul copilului produse complementare.
Material oferit de compania Nestlé.
Sursa: www.nestlebaby.ru