După ce a devenit clar algoritmul partajării ministerelor în noul Guvern, iar Ministerul Sănătății i-a revenit Partidului Democrat, în presă au apărut mai mute nume de candidați care ar putea ocupa fotoliul de ministru. MedNews prezintă profilul fiecărui potențial candidat.
Una dintre persoanele care ar putea ocupa funcția de ministru al Sănătății este ministrul în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, de profesie medic de profil general. Potrivit unei investigații realizate de RISE, Glavan este acționar unic al companiei Glavirux SRL, al cărei director general a devenit la 26 de ani. Firma este specializată în vânzări de echipament medical și produse cosmetice.
În 2013, Glavan a fost subiectul unor scandaluri mediatice privind o presupusă implicare într-un sistem de contrabandă cu aparate pentru măsurarea nivelului de glucoză în fluidele organice, scrie moldovacurata.md .
Solicitată de MedNews să confirme dacă i s-a propus fotoliul de ministru, Ruxanda Glavan a refuzat să facă declarații. „Atât timp cât nu am nici o informație oficială din partea biroului politic, nu pot să comentez zvonurile. Eu zic să mai așteptăm un pic și, eventual să revenim la această discuție”, a spus Glavan.
O altă candidatură posibilă este cea a vicepreședintelui Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Valentina Stratan. Ea este deputat din anul 2005, doctor în biologie pe tema „Oncologie și Radiologie”. Conform moldovacurata.md, Valentina Stratan este deputatul care, împreună cu liberal-democratul Iurie Chiorescu, a semnalat public, în 2014, faptul că anumite persoane au întreprins acțiuni de a-i corupe. Celor doi li s-ar fi propus să părăsească fracțiunile și să adere la o „nouă forță politică de perspectivă”.
Un al treilea candidat la șefia Ministerului Sănătății ar putea fi directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan. Deși nu este afiliat PD, sub conducerea lui Gațcan la Institutul Mamei și Copilului au fost efectuate lucrări de reparație și renovare în cadrul campaniei „Renaște Moldova”, desfășurată sub patronajul fundației „Edelweiss” înfiinţată de finanţatorul PD, Vlad Plahotniuc.
De asemenea, în 2013, Ștefan Gațcan a fost numit director al unei noi instituții medicale formată în urma comasării a trei instituții: Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” (SCRC), Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate a Reproducerii, Genetică Medicală şi Planificare Familială (CNŞPSRGMPF) şi Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului (ICŞDOSMC). Potrivit Jurnal de Chișinău, deși medicii amenințau cu proteste, Gațcan a declarat atunci că comasarea este iminentă.
Ștefan Gațcan este director al Centrului Medical „Extramed” (privat), însă în 2013, tot pentru „Jurnal de Chișinău”, a calificat drept „aberație debilă” zvonul că ar deține o funcție administrativă la clinică.
Întrebat de reporterul MedNews dacă i s-a propus să fie ministru al Sănătății, Gațcan a negat acest lucru, dar a spus că ar accepta postul. „De ce nu? Eu sunt foarte autocritic, dar dacă sunt abilități profesionale de a face bine în sistemul acesta, trebuie de făcut asta.
Astăzi avem trei probleme grave în sistemul de sănătate: suntem slabi în asigurarea urgențelor cardiovasculare și cerebrale, avem lacune în sănătatea mamei și copilului și nu avem un sistem spitalicesc restructurat. Cheltuim bani neargumentat, deci s-ar cere o reformă spitalicească”, a spus Gațcan.
Sursa: MedNews