mamaplus

Se majorează alocațiile de stat pentru mai multe categorii de populație

-
//
17.03.2023

Cuantumul alocației lunare de stat pentru mai multe categorii de populație se majorează începând cu 1 aprilie.

mamaplus

Printre beneficiarii de majorări se numără participanții la războiul de pe Nistru, la acțiunile de luptă din Afganistan și la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul care prevede creșterile alocațiilor, transmite ipn.md.

De creșteri ale mărimii locațiilor vor beneficia persoanele cu dizabilități și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a lichidării consecințelor avariei de la Cernobîl.

Vor crește alocațiile lunare și pentru copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului, a persoanelor decedate, copiii participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Alocația este prevăzută pentru copii până la atingerea vârstei de 18 ani sau, după această vârstă, dacă își continuă studiile în instituțiile de învățământ la cursurile de zi, până la terminarea studiilor.

Alocații majorate vor fi acordate și unuia dintre părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie sau decedați în timpul îndeplinirii obligațiilor serviciului militar în termen în rândurile Armatei Sovietice sau ale Armatei Naționale sau  participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați.

De majorare vor beneficia, de asemenea, persoanele decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru fiecare categorie creșterea va constitui 250 de lei. Astfel, în funcție de categoria de beneficiari, cuantumul minim va crește până la 800-1800 de lei. Cheltuielile necesare pentru majorarea alocațiilor de stat respective constituie 90,6 milioane de lei.